Styr din egen BB-8-robot från Star Wars via mobilen

Nya Star Wars-filmer innebär nya leksaker och skaparna av robotbollen Sphero har nu utvecklat en officiell leksaksversion av den sfäriska roboten BB-8 från den kommande Star Wars-filmen.

Star Wars: Episod VII – The Force Awakens har premiär den 16 december 2015 och i trailrar som släppts har man kunnat se den nya roboten BB-8 skymta förbi. Precis som Sphero styrs leksaksversionen av den via Bluetooth (upp till 30 meter) från mobilen eller surfplattan (iOS och Android), men vad som gör den unik är huvudet som tack vare magneter hålls på plats även när roboten rullar fram i hög fart.

Laddningen sker induktivt via en medföljande laddningsdocka och ett fullt laddat batteri räcker till omkring en timmes drift. Förutom att man kan styra BB-8 manuellt via appen kan den åka omkring autonomt antingen helt fritt eller i ett vaktläge där roboten patrullerar en förutbestämd väg. Det går även att styra BB-8 med röstkommandon via mobilappen genom att inleda med ”Ok BB-8”.

Via mobilkameran kan man spela in upp till 12 sekunder långa videoklipp som sedan visas som ”hologram” av roboten (via augmented reality på mobilskärmen). BB-8 har även en ”adaptiv personlighet” som ändras beroende på hur man interagerar med den.

För den som är intresserad av vad som gömmer sig under skalet på Spheros BB-8 har TechRepublic plockat isär den. De konstaterar att den på insidan är väldigt lik Sphero 2.0, utöver en slags mast med två magneter som håller huvudet på plats när BB-8 rullar fram. Själva hjärnan i roboten är en ST Micro STM32 F3 MCU med en 32-bit ARM Cortex-M4 core på 72 MHz. Mer information samt bilder på den isärmonterade roboten hittas hos TechRepublic.

Spheros BB-8-robot finns redan att köpa i Sverige och priset ligger inledningsvis runt 1.700 kronor.

Sphero