Autobroms ger säkrare bilar

Volvo kammar hem både första- och andraplatsen i Folksams årliga rankning av säkra bilar. Totalt har 254 bilmodeller testats och nytt för i år är ett större fokus på autobroms.

I övergången till helt självkörande fordon kommer olika semi-autonoma system bli allt vanligare i nyproducerade bilar. Det handlar bland annat om system som parkeringsassistans, adaptiv farthållare och autobroms. Folksam har sedan i år autobroms som krav för att en bil ska kunna utses som ”Bra val” i deras årliga rapport där de säkraste bilmodellerna på den svenska marknaden rankas.

Enligt Anders Kullgren, trafikforskningschef hos Folksam, är autobroms i klass med säkerhetsfunktioner som krockkuddar (airbags) och antisladdsystem och kan halvera risken för kollisioner bakifrån. På Folksams lista hamnar Volvo V70/S80/S60/V60/XC60 07- högst upp då de bedöms vara 51 procent säkrare än genomsnittet. På andra plats hittar vi Volvo XC90 02-15 med siffran 48 procent. Därefter följer Honda CRV 98-06 på en tredjeplats med 47 procent.

Volvos olika autobromssystem, som fått samlingsnamnet City safety, gör att bilen bromsar automatiskt när den upptäcker att den är på väg att köra in ett stillastående eller rörligt hinder som till exempel en fotgängare, cyklist eller en annan bil. Autobromsen ska kunna få stopp på bilen helt i hastigheter upp till 35 km/h. I högre hastigheter gör autobromsen att kollisionen blir lindrigare tack vare den minskade hastigheten.

Volvos autobroms bygger på ett flertal sensorer kopplade till en dator som behandlar sensordatan. Det rör sig om en radar i grillen, en kamera vid inre backspegeln, rattvinkelsensor, gyro samt fyra ABS-sensorer, enligt Vi Bilägare.

Nytt för i år är även att två BMW-modeller tagit sig in på listan över de säkraste bilarna. Trenden generellt går också mot allt säkrare bilar och jämför man med bilarna från det tidiga 80-talet syns avsevärda skillnader i statistiken.

Risken att få en skada som leder till invaliditet vid en bilkrock har drygt halverats i moderna bilar jämfört med tidigt 80-tal. Under samma tidsperiod har risken för dödande skada minskat med cirka 85 procent.

– Bilarna kommer att bli ännu säkrare framöver allteftersom nyare effektiva säkerhetssystem, som exempelvis autobroms, kommer ut i allt större omfattning, säger Anders Kullgren. ”I dagsläget finns mer än 40 procent av bilmodellerna att tillgå med autobroms. Därför har vi i år kunnat skruva upp kraven för att en bilmodell ska klassas som Bra val till att även inkludera autobroms. Ändå är det hela 69 bilmodeller som vi kan rekommendera som Bra val.”

Hela rapporten från Folksam hittas här.

Folksam, SVT