Stora robotdagen den 9 oktober 2015

I oktober kommer Stora robotdagen anordnas i Stockholm där politiker och experter från olika områden samlas för att diskutera robotiseringen i samhället.

Organisatörerna bakom Stora robotdagen är Institutet för framtidsstudier, Dagens Arbete och Forskning & Framsteg i samarbete med Sveriges unga akademi och Stiftelsen för strategisk forskning. Utöver ett flertal experter i robotik, filosofi och ekonomi kommer även politiker att medverka.

Robotdagen är en heldagskonferens som anordnas den 9 oktober 2015 klockan 9.00-16.30 på Clarion Hotel Sign i Stockholm och i biljettpriset på 1.995 kronor ingår lunch och fika. Först ut av de inbjudna talarna är Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi vid KTH, som kommer tala på temat ”Bortom robotfronten” om var robotutvecklingen befinner sig idag och var den kommer vara imorgon.

Dagens andra talare är Hans Wester, Sälj- och marknadschef Yaskawa, som kommer ta upp den senaste utvecklingen inom industrirobotar och klockan 10.55-11.40 talar Anders Sandberg, forskare vid Future of Humanity Institute, University of Oxford på temat ”När roboten tar över”. Därefter var det tänkt att regeringens framtidsminister Kristina Persson (S) skulle hålla ett anförande om robotiseringen av jobb och arbetsliv. Dock meddelas i programmet att hon fått förhinder.

Efter lunchen är det dags för Roland Paulsen, författare och doktor i sociologi vid Lunds universitet, och Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, att tala om vad folk ska jobba med när allt fler yrken automatiseras. Är medborgarlön lösningen, frågar de sig bland annat. Därefter blir det panelsamtal om hur robotiseringen förändrar den svenska modellen med Anders Ferbe, förbundsordförande IF Metall, Åke Svensson, VD Teknikföretagen och Irene Wennemo, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet.

Klockan 15.00-15.45 blir det en etisk diskussion med Michael Laakasuo, doktor i filosofi vid Helsingfors universitet och Anders Sandberg, forskare vid Future of Humanity Institute, University of Oxford, om vem som bär ansvaret när en robot eller självkörande bil gör fel.

Avslutningsvis blir det en paneldebatt om etiska dilemman med robotar inom framtidens vård. Medverkar gör Sara Ljungblad, doktor i människa-maskin-interaktion, Simon Winter, interaktionsdesigner och doktor i kognitionsforskning, samt Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd (V). Moderatorer i paneldebatterna är Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, Patrik Hadenius, chefredaktör för Forskning & Framsteg, och Gustaf Arrhenius, VD för institutet för framtidsstudier.

Mer information om Stora robotdagen hittas på Robotdagen.se.

SE ÄVEN: