ABB:s tvåarmade robot YuMi viker pappersflygplan

Under en internationell automationsmässa i Taiwan nyligen blev ABB:s tvåarmade industrirobot YuMi en publikmagnet när den vek pappersflygplan.

Det var under 2015 års International Automation Exhibition i Taipei som ABB:s taiwanesiska avdelning hade skapat ett demo där YuMi visade hur användbart det kan vara med två robotarmar. Med hjälp av dessa vek roboten pappersflygplan i olika färger som den sedan kastade mot publiken.

Lanseringen av YuMi skedde i april 2015 under Hannovermässan i Tyskland. Utmärkande för roboten, förutom att den har två armar, är bland annat att den är säker nog att kunna arbeta sida vid sida med människor och kan enkelt programmeras genom att man fysiskt flyttar dess armar. Därmed påminner den mycket om Baxter men riktar sig till en annan marknad då den har betydligt högre precision och främst är tänkt att användas inom elektronikindustrin.

SE ÄVEN: