iRobot utvecklar slinglös robotgräsklippare

Robottillverkaren iRobot, känd för sin robotdammsugare Roomba, håller nu på att utveckla sin första robotgräsklippare som dessutom inte behöver någon begränsningsslinga, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Robotgräsklippare har på senare år blivit väldigt populära i Europa och i Sverige i synnerhet. Ett gissel är dock att man behöver installera en lång begränsningsslinga runt hela ytan som ska klippas för att roboten inte ska åka iväg på egna äventyr. I USA, där robotgräsklipparna inte slagit igenom lika stort, kan de nu kanske nå ett genombrott efter att den amerikanska myndigheten Federal Communications Commission (FCC) nyligen godkänt ett undantag för en typ av radiosignalfyrar som iRobot utvecklat.

Dessa fyrar är, enligt Reuters, omkring 60 centimeter höga och trycks ned i marken runtom i trädgården och gör att robotgräsklipparen kan navigera trådlöst via dessa istället för att vara beroende av en begränsningsslinga som grävs ned. Normalt är denna typ av fasta radiosändare i utomhusmiljöer ej tillåtna då de riskerar att störa annan radiokommunikation på samma frekvens. FCC anser dock att iRobots lösning ska vara säker och har gett ett undantag för dessa.

Några ytterligare detaljer om iRobots robotgräsklippare ges dessvärre inte, men det är intressant med en ny aktör inom detta segment som dessutom introducerar en ny teknisk lösning. IRobot har dessutom över 10 års erfarenhet av sina Roomba-robotdammsugare, vilket de säkerligen kommer ha nytta av när de nu ger sig in på ett nytt segment inom konsumentrobotmarknaden.

Reuters