Veckans videor: TIAGo, Romeo och Sphero SPRK Edition

Sphero SPRK Edition, fotbollsspelande robotar i Robocup 2015, PAL Robotics TIAGo, en robotgepard som släpps lös på stan och den första FAA-godkända drönarleveransen i USA blir det bland annat i denna veckas videor.

Ingenjörer vid MIT har tagit fram en metod som gör att enkla parallellgripdon på robotar kan bli mer fingerfärdiga genom att använda fasta objekt i omgivningen för att omjustera sitt grepp. Tekniken tros kunna göra det möjligt för dagens industrirobotar att utföra mer komplexa uppgifter utan att de behöver utrustas med ny hårdvara.


Aldebarans humanoida robot Romeo kan numera inte bara använda kroppsspråk när den pratar utan även anpassa detta till dynamiska förhållanden. I den första videon demonstreras hur Romeo hela tiden håller blicken på sin samtalspartner, även när denne flyttar på sig.

Den andra videon visar också robotens kroppsspråk men även hur Romeo känner av när dess armar kolliderar med en människa. Den avbryter då sin konversation och säger ”Sorry!”, väntar därefter ett par sekunder och återupptar sedan konversationen på ett naturligt sätt, det vill säga inte exakt vid det ord där den blev avbruten utan den kan börja om med hela meningen för att det ska låta naturligare.


Om du varit nyfiken på hur DRC såg ut från Atlas perspektiv går det att se i videon här nedan från MIT. Den oklippta videon visar vyn från den huvudmonterade kameran på deras Atlasrobot under dag två av DRC Finals. Videon är uppsnabbad till ungefär sex gånger realtidshastigheten.


Robotbollen Sphero har kommit i en ny version kallad Sphero SPRK Edition. Den är numera transparent och fokus ligger på utbildning. Nya Sphero SPRK Edition lanserades förra veckan och är fysiskt identisk med Sphero 2.0 med den skillnaden att den fått ett transparent skal så man kan se innanmätet. En ny app har även tagits fram där skolbarn via ett lättanvänt dra-och-släpp-gränssnitt kan programmera Sphero.


I slutet av juli hölls den årliga robotfotbollsturneringen Robocup, denna gång i Hefei, Kina. Vinnare i AdultSize-ligan blev det amerikanska laget THORwIn som besegrade iranska Baset.

Mashable


Robotubåtstävlingen RoboSub anordnades i år för artonde året i rad och ett av de deltagande lagen kom från Mälardalens högskola som ställde upp med sin AUV (Autonomous Underwater Vehicle) Naiad. Här nedan kan livesändningen av RoboSub 2015 ses i efterhand.


Robotnyheter skrev i slutet av januari om PAL Robotics mobila manipulator, tillika forskningsrobot, TIAGo. Nu har en video som visar en prototyp av roboten in action nyligen släppts. Bland demonstreras hur den kan plocka upp kläder från golvet. Som synes i slutet av videon kan den färdiga produkten komma att skilja sig utseendemässigt från prototypen.


Atlasroboten Warner från WPI-CMU lyckades kamma hem sju av åtta poäng i DARPA Robotics Challenge och var den enda robot som inte ramlade en enda gång. Dess goda balansförmåga demonstreras även i videon här under där den bland annat får motta ett par sparkar från sidan.

En annan robot som deltog i DRC Finals var ESCHER från Virginia Tech. I denna video får vi se den gå på ojämna underlag och i slutet knuffas från sidan med den klassiska babyskopinnen, varvid den vinglar till ganska ordentligt men lyckas trots detta hålla balansen. Fler nyuppladdade klipp på ESCHER kan ses här.


Som vi kunde se under DARPA Robotics Challenge är det fortfarande en stor utmaning för de humanoida robotarna att hålla balansen, något som går på ren rutin hos oss människor. Forskare vid MIT:s avdelning för maskinteknik håller därför på att utveckla en humanoid robot för katastrofscenarion som kan fjärrkontrolleras via en kroppsdräkt.

Robotens kroppsrörelser återkopplas sedan till dräkten som operatören bär, vilket gör att om roboten förlorar balansen kommer även bäraren av dräkten känna av detta och reagera reflexmässigt för att upprätthålla balansen. Dessa rörelser skickas sedan till roboten som även den reagerar på samma sätt och därmed kan hålla balansen. Roboten ska dock vara starkare än en människa och till exempel kunna slå hål genom väggar med händerna.

På tal om robotar från MIT har deras Biomimetics Robotics Lab låtit sin robotgepard Cheetah promenera på stadens gator, vilket rönte en del uppmärksamhet. Videon är inspelad den 21 december 2014.


Bevakningsroboten Knightscope K5 går nu att beställa för den som till exempel vill bevaka parkeringar och liknande. Kostnaden ligger på 6,25 dollar/timme för att få autonom robotbevakning dygnet runt, året runt.

https://www.youtube.com/watch?v=IR7dmeMg4HM


Den 17 juli utfördes den första FAA-godkända drönarleveransen i USA. Det handlade om en hexakopter från Nya Zeeländska Flirtey som levererade medicin ute på landsbygden i sydvästra Virginia dit det tar lång tid att ta sig med ambulans.


Normalt brukar exoskelett användas för att förstärka den mänskliga kroppen, men Genworth R70 Age Simulation Suit är en dräkt som gör att man känner sig som en 75-åring genom att rörligheten minskar, synen och balansen försämras med mera. Tanken är att göra oss bättre förberedda på hur livet kommer vara på äldre dagar och att få folk att börja prata om det.