Veckans videor: Knightscope, DRC, Megabots, PLEN2 och uppblåsbara robotar

Denna vecka blir det flera intervjuer från DARPA Robotics Challenge där bland annat uppblåsbara robotar visades upp. Det blir även några klipp om Megabots, iCub, PR2 med mera.

I mitten av maj medverkade William Santana Li, vd för Knightscope, under Milken Institute Global Conference där han berättade hur företagets autonoma bevakningsrobot K5 fungerar. Vi fick även se ett livedemo där robotarna kunde övervakas och kontrolleras via ett webbaserat gränssnitt. Li berättade att man under det första året kommer fokusera på Silicon Valley, men det finns redan ett stort intresse för dessa robotar hos bland annat skolor, köpcentrum, hotell, flygplatser med mera.


WowWee har släppt ett par videoklipp på robotdinosaurien MiPosaur och robotbilen R.E.V. som visar mer vilka finesser de har. MiPosaur kan bland annat leka med MiP.


Robot Locomotion Group vid MIT CSAIL har lyckats få en liten quadrokopter att flyga snabbt genom komplicerade miljöer med många hinder, något som normalt kräver tung beräkningskapacitet. Man har nu lyckats effektivisera denna process, bland annat via en algoritm kallad Iterative Regional Inflation by Semidefinite (IRIS), så beräkningarna nu kan utföras i realtid. Quadrokoptern man använt sig av är en av de minsta på marknaden med sina 34 gram och blott 92 millimeter i diameter (rotor till rotor).


Den japanska balansmästaren Dr. Guero har lagt upp en ny video där han experimenterar med ett nytt balanskontrollsystem som gör att hans små humanoida PRIMER-robotar klarar av att gå på ojämna underlag och även tål lättare knuffar utan att ramla omkull.


PLEN2 uppges av den japanska tillverkaren vara världens först 3D-utskrivbara, humanoida open source-robot. Den 20 centimeter höga roboten har totalt 18 leder (DOF) och kan kontrolleras från bland annat mobilen eller surfplattan. Den har även stöd för tredjepartstillbehör som gör att man kan styra den via kropps- och ansiktsrörelser, hjärnvågor, Myo-armband med mera.


Tested har träffat en av männen bakom Megabots som inte har gett upp sin idé med arenastrider mellan drygt 4,5 meter höga mechrobotar trots den misslyckade Kickstarterkampanjen i slutet av förra året.

I somras utmanade amerikanska Megabots den japanska skaparen av jätteroboten Kurata på en duell. Japanerna accepterade utmaningen på villkoret att det skulle vara en närstrid med bara (robot)händerna istället för projektilvapen. ”Vi kan inte låta ett annat land vinna detta. Jätterobotar är japansk kultur”, lät vdn Kogoro Kurata meddela när han nåddes av utmaningen.


Forskningsroboten PR2 lär sig hela tiden nya saker. Numera kan den både bygga fågelholkar med spikpistol och göra latte, trots att den aldrig sett en lattemaskin förut.

Läs mer om tekniken bakom RoboBarista här.


Under DARPA Robotics Challenge Finals intervjuade Norm från Tested.com inte bara IHMC Robotics utan även Katie Byl från UC Santa Barbara Robotics Lab som programmerat den fyrbenta roboten Robosimian från Nasa JPL. Hon avslöjar bland annat att man även har en vattengående version av roboten, kallad Aquasimian, på gång som just nu befinner sig i designstadiet.

..och Norms kollega Will har intervjuat Steve McGill från Team THOR (Tactical Hazardous Operations Robot).

Under DRC Finals träffade Will även Pneubotics som tillverkar uppblåsbara, pneumatiska (tryckluftsdrivna) robotar. Trots att robotarmarna består till största delen av luft och mjuka textilmaterial är de både starka och fingerfärdiga.

En annan av utställarna under DRC var Johns Hopkins Applied Physics Lab som visade upp sin modulära robotarm som kan röra sig mycket naturtroget. Robotnyheter har skrivit om denna robotarm både 2013 och 2014.


Ingenjörer vid Harvard har tagit fram en 3D-utskriven robot som kan hoppa cirka sex gånger sin egen höjd. Hoppen sker via små kontrollerade explosioner av syreblandad butangas och själva roboten består av en kombination av hårda och mjuka material som gör att den håller längre än en helt hård robot men ändå har fördelar som en helt mjuk robot saknar.

New Scientist


Italienska IIT ligger bakom denna 14 minuter långa video där de berättar mer ingående om den humanoida, barnliknande roboten iCub och syftet med den.

I ett par av de senaste iCub-klippen kan vi se hur roboten via sensorfusion (audio/video) kan rikta blicken mot den person som pratar för tillfället, likt ett litet barn. En annan video visar hur roboten nu äntligen lärt sig gå på två ben och samtidigt hålla blicken stabiliserad.

Det här inlägget postades i Bevakningsrobotar, Humanoida robotar, Robotleksaker, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.