5 robotgräsklippare i test av Aftonbladet

I årets test av robotgräsklippare i Aftonbladet har fem modeller som är aktuella för 2015 års säsong testats. Några av dem kan dessutom styras från jobbet eller sommarstugan via mobilen.

Redan 2014 började Robomow sälja GSM-uppkopplade robotgräsklippare som gick att styra via mobilen och i år har fler tillverkare hakat på trenden. En av dessa är Bosch, vars modell Indego 1000 Connect får omdömet ”bäst i test” i ett robotgräsklippartest utfört av WiseGuide som Aftonbladet publicerat.

Det finns dock vissa viktiga skillnader mellan de olika märkenas mobilstöd. Vissa styr man via Bluetooth i mobilen, vilket begränsar avståndet till cirka 10 meter. Modeller som Worx Landroid använder sig istället av Wifi, vilket ökar räckvidden något.

Sedan finns GSM-varianten där robotgräsklipparen har ett eSIM-kort under skalet. Detta gör att den kan koppla upp sig överallt där det finns mobilmottagning, varvid en internetuppkoppling upprättas via GPRS (ej att förväxla med 3G). Även här styr man roboten via appen, med den skillnaden att det fungerar oavsett avstånd så länge man har internetåtkomst i mobilen. Man kan med andra ord vara ute i sommarstugan, på jobbet eller på andra sidan jordklotet. Exempel på robotgräsklippare av den sistnämnda typen är Bosch Indego Connect-modellerna samt Robomows GSM-modeller.


Bosch Indego 1000 Connect

Foto: Bosch

Bosch gav sig in på robotgräsklipparmarknaden 2012 med sin Indego-modell med den egenutvecklade navigationstekniken Logicut som gör att roboten vet var på gräsmattan den redan klippt och åker i parallella linjer istället för kors och tvärs. I år lanserade man Indego Connect där nyheten är att man kan koppla upp robotgräsklipparen mot internet för att styra den via en app i mobilen.

Via appen kan man bland annat se var på gräsmattan roboten befinner sig för tillfället, hur mycket som är klippt, starta/pausa klippningen, schemalägga klipptider med mera. Fler detaljer om funktionerna hos Bosch Indego Connect hittas här.

I testet uppges att Bosch Indego 1000 Connect ger ett mycket bra klippresultat och att appen är lättnavigerad trots att det finns möjlighet till avancerade inställningar. Minus får den för sitt höga pris som uppges till 17.500 kronor. I skrivande stund går den dock att hitta för 12.490 kronor hos två större butikskedjor, vilket är drygt 5.000 kronor billigare. Den uppges inte vara lika stark som Robomow RS612, men slutomdömet blir ändå ”bäst i test”.

 

Specifikationer för Bosch Indego 1000 Connect

 • Batteri: 32,4 V/3,0 Ah Li-jon
 • Snittklipptid: 50 min
 • Laddningstid: 50 min
 • Klippbredd: 26 cm
 • Klipphöjd: 20-60 mm
 • Max lutning: 35% (20°)
 • Max klippyta: 1.000 m²
 • Vikt: 11,1 kg

Robomow RS612

Robomow RS612 är en kraftfull robotgräsklippare avsedd för stora gräsmattor. ”Med en kraftig klippbredd och rejäla klippblad i stål är den här maskinen överlägsen med sin kapacitet”, skriver man i testet. RS612 har en klippbredd på hela 56 centimeter, att jämföra med 26 centimeter hos testvinnaren från Bosch.

Även denna modell har ett integrerat eSIM-kort, vilket gör att man kan styra robotgräsklipparen över internet via en tillhörande app till mobilen eller surfplattan. Redan förra året införde Robomow denna extrafunktion i flera av sina modeller. RS612 får beröm bland annat för sin effektivitet men kritik för att den är högljudd.

 

Specifikationer för Robomow RS612

 • Batteri: 26V Lithium (LiFePO4)
 • Snittklipptid: 40-55 min
 • Laddningstid: 60-90 min
 • Klippbredd: 56 cm
 • Klipphöjd: 20-80 mm
 • Max lutning: 36% (20°)
 • Max klippyta: 1.200 m²
 • Vikt: 20 kg

Worx Landroid M WG791E

Tysktillverkade Worx Landroid dök upp som en billig uppstickarmodell 2012 och har i år kommit med sex nya modeller varav vissa (dock ej WG791E) går att styra via en app. Detta sker dock via Wifi istället för mobilnätet (GSM), vilket i praktiken begränsar räckvidden.

En av Worx Landroids största konkurrensfördelar har sedan introduktionen 2012 varit priset och i testet får modellen utmärkelsen ”bästa budgetval”. Den uppges också vara den enklaste i testet att komma igång med. Modellen har dock vissa problem med för höga sluttningar. I skrivande stund kan man köpa Worx Landroid M WG791E för strax under 8.000 kronor.

 

Specifikationer för Worx Landroid M WG791E

 • Batteri: 28 V Max / 2.0 Ah Li-Ion
 • Snittklipptid: 60 min
 • Laddningstid: 90 min
 • Klippbredd: 56 cm
 • Klipphöjd: 20-60 mm
 • Max lutning: 35% (20°)
 • Max klippyta: 1.000 m²
 • Vikt: 8,9 kg

De övriga testade modellerna är Robomow MC300 och Stiga Autoclip 225 S. Läs testet i sin helhet hos Aftonbladet.

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
 • Jörgen Elisson

  Är lite förvånad över testerna med robotgräsklippare . Det som ligger sist i ett test är bäst i nästa .
  Jag följer starkt forum på nätet
  Vad jag läst om användarupplevelser gällande Bosch Indego , så är det den största tråden gällande driftproblem och barn sjukdomar .
  Så vad skall man tro på igentligen :-)