Team KAIST vann DARPA Robotics Challenge

Igår avslutades DARPA Robotics Challenge Finals och vinnare blev Team KAIST från Sydkorea som knep samtliga åtta poäng på strax under 45 minuter.

Det var förvisso två lag till som fick ihop alla åtta poäng och dessa var Team IHMC Robotics och Tartan Rescue som klarade av hela banan på 50:26 respektive 55:15 av den totala maxtiden på 60 minuter. Team KAIST var dock ännu snabbare och klarade av alla uppgifter på 44 minuter och 28 sekunder.

En av de svåraste uppgifterna var när roboten skulle stiga ur bilen och många lag valde därför att lyfta ur sin robot manuellt, vilket dock straffar sig med ett tidpåslag på hela 10 minuter. Detsamma gäller varje gång roboten ramlar och måste återställas. Endast ett fåtal robotar klarade sig utan att ramla eller kunde ta sig upp igen på egen hand.

Roboten som Team KAIST använde har utvecklas sedan 2002 och är den senaste versionen av HUBO (HUmanoid roBOt) kallad DRC-HUBO eftersom den specialdesignats för just DRC. Bland annat har den kraftfullare leder med lyftkylda motorer, starkare händer och ny gångalgoritm. Som Robotnyheter tagit upp tidigare kan den även gå ner på knä och rulla fram via benmonterade hjul.

Allra sämst gick det för Team VALOR, Team Aero, Team GRIT och Team HKU som inte lyckades kamma hem en enda poäng. Missade du DRC Finals eller vill se eventet igen så går det att se i efterhand här (dag 1) och här (dag 2) samt på Youtubekanalen DARPAtv. Det är dock timtals med material spritt över många klipp så förhoppningsvis kommer någon sammanställningsvideo framöver. Samtliga resultat kan ses nedan.

Skärmdump från www.theroboticschallenge.org

Team KAIST