DARPA Robotics Challenge Finals – dag 1

Idag börjar äntligen DARPA Robotics Challenge Finals (DRC Finals) och det hela sänds live på nätet via Youtube.

DARPA sänder i år ut fem olika videoströmmar. Den ena innehåller själva huvudeventet och startar idag klockan 16:00 svensk tid. De övriga fyra är uppdelade i blue, red, green och yellow course som gör det möjligt att ”zappa” mellan de olika banorna, eftersom flera lag kommer köra parallellt. Här nedan följer respektive videoström.

Uppdatering 6 juni: Första dagen av DRC Finals är över och en dag återstår innan vi vet vilka vinnarna blir. Ett kort sammandrag av fredagen kan ses nedan samt Darpas programansvarige Gill Pratt som går igenom de olika uppgifterna robotarna måste klara. Det går även att se livesändningarna i efterhand från samtliga fem strömmar.

Det var flera robotar som ramlade under fredagen, varvid respektive lag genast kom rusande med en ställning för att resa upp roboten igen. Varje återställning innebär dock ett 10 minuters tidspåslag av en tävlingstid som i år bara är på en timma totalt. Robotarna uppmuntras därför till att kunna ta sig upp på benen igen på egen hand. Detta klarade den icke-humanoida roboten CHIMP från lag Tartan Reqsque.


Se livesändningarna från DRC Finals i efterhand här


Grafik: DARPA

Grafik: DARPA

Slutligen lite videomaterial som släpptes innan DRC Finals startade och som visar  Team MIT och deras Atlasrobot samt ett par andra robotar.

Robotutvecklarna vid NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) tävlar med sin apinspirerade RoboSimian som kan gå på både fyra och två ben. I klippet nedan får vi veta lite mer om den.

En annan apinspirerad robot är CHIMP från Carnegie Mellon University med sitt lag Tartan Resque.

Se även denna video från DARPA där lagen repar inför den stora tävlingen.

DARPA Robotics Challenge, DARPAtv @ Youtube

 SE ÄVEN: