Mäklarrobot möjliggör bostadsvisningar på distans

Foto: Skärmdump från SVT Play

Telenärvarorobotar har funnits i några år men tycks nu ha fått ett nytt användningsområde i Sverige, nämligen inom mäklarbranschen.

Ett exempel på detta visade SVT i ett inslag igår där Lova Henriksson i Stockholm med hjälp av telenärvaroroboten Mäklar-Bosse kunde åka omkring på en lägenhetsvisning i Umeå och därmed slippa flyga 60 mil. Roboten i fråga är den iPad-baserade Double från Double Robotics. Via mobilen kunde Lova styra den över internet och samtidigt kommunicera via videosamtal med mäklaren Sara Stenlund som gick bredvid roboten.

Den självbalanserade roboten saknar dock armar och klarar heller inte av trappor eller för höga trösklar, men kan höja och sänka sin hals vid behov. Mäklaren ersätts därmed inte av roboten eftersom det behövs någon som kan öppna dörrar, skåpsluckor och liknande. Som spekulant får man använda roboten i femton minuter för att åka omkring i lägenheten.

– Visst saknar man någon form av känsla för rymd och så känner jag mig lite vinglig så här i början, men det funkar super med roboten. Jag har fått en känsla för hur lägenheten ser ut, inte bara genom bilder. Framförallt får man känslan hur man går omkring i den säger hon, säger Lova Henriksson till SVT.

Ett annat exempel på hur telenärvarorobotar används i Sverige skrev Robotnyheter om i julas. Då handlade det om Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn som via samma typ av robot ska ge ökad tillgänglighet på muséet då många äldre kan ha svårt att ta sig dit rent fysiskt.