Vetandets värld om börsrobotar, robotsoldater och AI

Vetandets värld i Sveriges Radio handlade igår om hur så kallade börsrobotar allt mer tagit över aktiehandeln på världens börser och förra veckan avhandlades ämnet robotsoldater.

I programmet intervjuas bland annat Stockholmsbörsens pressansvarige Carl Norell och Björn Hagströmer, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Därefter blir det mer generellt om hur automatiseringen, med robotar och datorer som tar över jobben, påverkar samhället. Nationalekonom Stefan Fölster från Reforminstitutet redogör för hur den svenska arbetsmarknaden och ekonomin påverkas.

Enligt Björn Hagströmer har börsrobotar varit gynnsamma för aktiemarknaden, då deras millisekundsnabba handel har gett jämnare aktiepriser. Dessutom har de gjort det billigare att handla med aktier eftersom handeln nu sker helt utan mänsklig inblandning. Dessvärre verkar det inte gå att spela upp Vetandets värld som inbäddat ljud, men hela programmet (20 minuter) går att höra här.

Förra veckan handlade Vetandets värld också om robotar, men då inom det militära. Att vi inom en inte alltför avlägsen framtid kommer ha robotar som självständigt kan fatta beslut om ifall ett vapen ska avlossas mot en fiende har skapat stora etiska dilemman. Diskussionen om Lethal Autonoumus Weapon Systems (LAWS), eller ”mördarrobotar” som vissa kallar dem, har bland annat tagits upp i FN.

I programmet tas både de tekniska och etiska aspekterna upp och medverkar gör Martin Hagström från Totalförsvarets forskningsinstitut FOI samt Linda Johansson, doktor i filosofi vid KTH och forskare vid Försvarshögskolan i Stockholm, som är aktuell med boken ”Äkta robotar”.

Ännu mer från Sveriges radio om robotar där Linda Johansson medverkar kan höras i klippet här under.

SE ÄVEN: