Här hoppar MIT:s robotgepard autonomt över hinder

Foto: Haewon Park, Patrick Wensing och Sangbae Kim @ MIT via Youtube

Det är inte bara Boston Dynamics som utvecklar stora robotkatter. Som Robotnyheter skrivit om tidigare utvecklar även MIT en robotgepard.

I en video som MIT släppte igår visar man upp sina senaste framsteg hos sin robotgepard MIT Cheetah 2. Numera kan den fyrbenta roboten autonomt hoppa över hinder medan den springer. Tack vare en 2D-laseravståndsmätare (LIDAR) i huvudet och sofistikerade realtidsalgoritmer kan roboten avgöra höjd på hindret samt avståndet till detta för att därefter anpassa steglängden så den kan hoppa över hindret.

I klippet ovan får vi först se MIT Cheetah 2 hoppa över hinder på mellan 27 och 40 centimeters höjd på ett löpande band. Därefter släpps robotgearden lös i en idrottshall där den springer och hoppar över tre hinder i följd. MIT Cheetah utvecklas hos MIT:s Biomimetic Robotics Lab och finansieras via DARPA-programmet Maximum Mobility and Manipulation (M3).