Ella, 89, först i Sverige med egen robotbetjänt hemma

Foto: Ammar Qammaz

För lite drygt två år sedan skrev Robotnyheter om roboten Hobbit som ska hjälpa äldre med vardagsbestyr i hemmet. Nu har en uppdaterad version av roboten börjat testas i svenska hem.

Hobbit är ett treårigt EU-finansierat projekt där Lunds tekniska högskola, TU Wien och ett forskningsinstitut på Kreta tillsammans utvecklat en robot som kan hjälpa äldre att bo kvar hemma längre. Roboten, som kan beordras både via röst och pekskärm, har sedan 2013 utvecklats vidare och fått ett nytt utseende.

Under maj-augusti 2015 utvärderas den nya versionen hemma hos äldre i Sverige, Österrike och Grekland. Totalt handlar det om 18 personer, varav sju i Sverige. En av dessa är 89-åriga Ella Lundström i Helsingborg som haft en Hobbitrobot i sitt hem under en månads tid. Roboten är en så kallad mobil manipulator och kan med hjälp av sin robotarm hämta medicin i köket eller plocka upp saker man tappat på golvet.

Roboten åker på regelbundna patrulleringsrundor i hemmet och kan slå larm om den boende ramlat eller om något annat avvikande upptäcks. Den kan även hålla gymnastiklektioner och spela spel via sin pekskärm, som dessutom fungerar att surfa på nätet med.

– Det har varit en väldigt rolig månad. Jag har provat allt den kan göra och jag har blivit aktiverad och inspirerad, säger Ella Lundström till SVT Nyheter.

– Genom att den får bo här så lär vi oss väldigt mycket om vad som Ella uppfattar som användbart och hur vi skall utveckla den. Detta är för människor som klarar sig. Den kan ju inte fysiskt hjälpa Dig, än så länge. Den kan göra att Du har en viss självständighet och kontroll men det är absolut inte ersättning för människor, säger Susanne Frennert vid Lunds Universitet till Sveriges radio P4 Malmöhus.

Läs mer om hur Hobbit fungerar här.

Hobbit, LTH