Nu kommer leksakerna du kan konversera med

För många låter det nog som science fiction att kunna föra konversationer med Barbiedockan eller teddybjörnen. Redan i år kommer dock en ny sorts leksaker med artificiell intelligens ut på marknaden som gör detta möjligt.

I Steven Spielbergs film A.I. Artificial Intelligence från 2001 finns en robotteddybjörn som kan gå omkring och även konversera med människor på ett till synes intelligent sätt. Vad gäller själva konversationsbiten börjar verklighetens leksaker nu ta sitt första viktiga steg i den riktningen.

CNET har besökt företaget Elemental Paths huvudkontor i Manhattan, USA. I februari i år drog de igång Kickstarterprojektet CogniToys som blev en stor succé. Deras första produkt är en robotdinosaurie som riktar sig till barn i åldern 4-9 år. Genom att trycka den på magen kan man ställa frågor och föra konversationer, ungefär som via Google Now, Apples Siri eller Microsofts Cortana. Via en talsyntes som låter ungefär som kakmonstret svarar roboten på frågorna man ställer.

Tekniken i CogniToys bygger på IBM Watsons Cognitive computing-plattform som är tillgänglig via en molntjänst. Alla vi som minns hur IBM Watson besegrade Jeopardymästarna i början av 2011 inser förstås potentialen i denna teknik. Eftersom CogniToys-leksakerna är uppkopplade mot internet kan de även uppdateras och förbättras med tiden. Robotdinosaurien utvecklar en unik personlighet och lär sig vad man gillar allt eftersom man konverserar med den.

Det handlar dock inte bara om nöje utan också om nytta. Barnen kan till exempel lära sig saker som att stava, rimma eller räkna via ett antal inbyggda moduler i CogniToys och svårighetsgraden skruvas upp allt eftersom de lär sig. Via en app för iOS och Android kopplar leksaken upp sig mot nätet, vilket gör att föräldrar kan ha koll på barnets aktiviteter och även ställa in begränsningar under vissa tider på dygnet. I november 2015 kommer CogniToys börja säljas för 100 dollar.

Hello Barbie

Ett annat företag som satsar på samma område är ToyTalk som i samarbete med leksaksjätten Mattel tagit fram Hello Barbie, en Barbiedocka man kan konversera med via taligenkänning och artificiell intelligens. Den bakomliggande tekniken är inte fullt lika sofistikerad som IBM Watson, men är ändå ett spännande första steg mot en framtid där människor kan kommunicera via naturligt tal med robotar.

Även Hello Barbie är internetuppkopplad, vilket tyder på att de tunga beräkningarna sker i molnet. En demonstration av Hello Barbie kan ses i videon nedan. Dockan beräknas börja säljas i höst för 75 dollar.

Googles leksakspatent

I helgen avslöjades även att Google ansökt om patent på leksaksdjur som ska kunna röra på sig och vara utrustade med mikrofoner i öronen samt kameror i ögonen. Informationen skickas sedan via internet till en Googleserver för behandling. Leksakerna ska även kunna kopplas trådlöst till andra apparater i hemmet så de kan sätta på musik eller starta en film på TVn.

I patentet föreslår Google att leksakerna skulle kunna vara utformade som till exempel teddybjörnar, kaniner eller drakar och även kunna visa olika känslouttryck. Via ett nyckelord ska leksaken kunna väckas och därefter vrida på huvudet för att få ”ögonkontakt” med personen. Patentet är ursprungligen från februari 2012 men publicerades först nu.

I klippet här under ser vi robotteddybjörnen från filmen A.I. Artificial Intelligence. Sådan teknik är fortfarande science fiction – men i hur många år till?