Landstinget Västmanland investerar i robotkirurgi

Foto: Intuitive Surgical

Landstinget Västmanland, med majoritetspartierna S, MP och V, har beslutat att under de kommande åren investera i robotassisterad kirurgi.

– Ska sjukvården i länet kunna följa med i utvecklingen och kunna attrahera kompetenta medarbetare måste vi investera i ny teknik. Robotassisterad kirurgi är i dag en väl beprövad teknik med klara fördelar för patienterna, säger landstingsrådet Kenneth Östberg (S), i ett pressmeddelande.

Tidigare har bland annat Örebro läns landsting investerat 17 miljoner kronor i robotkirurgi. Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Skånes Universitetssjukhus (SUS) i Lund är två andra exempel på svenska sjukhus som använder sig av robotar vid vissa typer av operationer. Fördelarna är bland annat att kirurgen blir stadigare på handen, ser bättre samt att patienten får mindre ärr och blödningar och återhämtar sig fortare efter ingreppet.

– Det är en investering som kommer att ge både kortare vård- och sjukskrivningstider för patienter och samtidigt blir det smidigare och enklare för kirurgen att operera, säger Kenneth Östberg (S).

Pressmeddelande