Agenda om automatiseringen av jobben

Foto: Skärmdump från SVT Play

På söndag kommer Agenda i SVT bland annat handla om hur robotar inte bara tar över jobb inom industrin utan även kontorsjobb inom tjänstesektorn.

Media och politiker har det senaste året slutligen fått upp ögonen för robotiseringen av jobben, vilket lett till en pågående automatiseringsdebatt. En ögonöppnare var förmodligen de rapporter som Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) i samarbete med Reforminstitutet tagit fram och som bland annat förutspår att över hälften av dagens jobb i Sverige kan ha tagits över av robotar och datorer inom 20 år.

För att diskutera hur samhället ska bemöta denna utveckling har Agenda bjudit in Moderaternas före detta chefsstrateg Per Schlingmann och Akademikerförbundets Ursula Berge till studion. Agenda sänds på söndag den 24 maj klockan 21:15 i SVT2 men går även att se både live och i efterhand på SVT Play.

Sveriges Radio sände tidigare denna månad ett inslag på samma tema där man fokuserade just på kontorsjobben som kommer tas över av mjukvarurobotar. En av de medverkande är Gunnar Karlsson, professor vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm, som menar att denna utveckling kan gå väldigt snabbt eftersom det bara handlar om mjukvara och inga fysiska robotar som måste installeras på arbetsplatserna inom tjänstesektorn.

Agenda, SR