Googles självkörande bil rullar ut på vägarna

Foto: Google

Google meddelade på sin officiella blogg under fredagen att deras självkörande bilar kommer släppas lös på allmänna vägar nu i sommar.

Googles självkörande bil, som nyligen tilldelades Design of the Year Award, befinner sig fortfarande på prototypstadiet men anses nu vara tillräckligt tekniskt mogen för att ta steget från testbanorna ut på allmänna vägar i Mountain View, Kalifornien, dock fortfarande med Googles säkerhetsförare ombord.

De autonoma bilarna har genomgått rigorösa tester vid Googles testanläggningar för att se till att mjukvara och sensorer fungerar som tänkt. De nya prototyperna kommer köra samma mjukvara som Googles existerande flotta av självkörande Lexus RX450h-bilar, skriver Google. Denna fordonsflotta har i dagsläget rullat närmare 1,6 miljoner kilometer, motsvarande cirka 16.000 kilometer/vecka för egen maskin. Enligt Google motsvarar detta runt 75 års erfarenhet av bilkörning för en typisk amerikan.

Googles nya självkörande bilar kommer dock ha en maxhastighet på 40 km/h samt säkerhetsförare ombord med tillgång till löstagbar ratt, gas- och bromspedal så de kan ta över körningen manuellt om det skulle behövas.

Google Blog