Veckans videor: The VOID, HyQ2Max och Nvidia-robotar

Veckans videor är tillbaka och har en del att ta igen. Därför blir det lite extra mastigt denna vecka och en salig blandning av gamla och purfärska klipp.

Ett forskarteam vid Bielefeld University har utvecklat en sexbent robot vid namn Hector som skapats med en vandrande pinne som förebild. Det unika med Hector är robotens decentraliserade kontrollmekanismer som påminner om hur insekters lokomotion fungerar och gör benkoordinationen mer flexibel så Hector kan ta sig fram i ojämn terräng. Särskilt snabb är dock Hector inte, men forskarna hoppas kunna göra roboten mer autonom framöver genom att bland annat utrusta den med fler sensorer.

Science Newsline


The Void har beskrivits som en korsning mellan laserdome och virtuell verklighet (VR). Affärsidén är att ta fram inomhusarenor som kombinerar fysiska miljöer med VR. På så sätt ska man kunna känna väggar och andra objekt rent fysiskt medan man har VR-headsetet på sig. Via särskilda västar ska deltagarnas kroppsrörelser kunna spåras i realtid. Man planerar även att använda 3D-roterande stolar liknande de som används i avancerade flygsimulatorer.


Italienska IIT visade nyligen upp sin humanoida robot Walkman som kommer tävla i DRC Finals i början av juni. Deras Dynamic Legged Systems-labb har dock sedan 2010 även utvecklat en fyrbent robot kallad HyQ. Idag släppte de en teaser på kommande HyQ2Max – den senaste iterationen av roboten som utlovas vara starkare, robustare och mer mångsidig än någonsin.

Lite mer action kan ses i nedanstående video från 2014 som är ett hopklipp av HyQ-robotens olika förmågor. Det är svårt att inte dra paralleller till Boston Dynamics BigDog när man ser den.


Sarah Bergbreiter och hennes team skapar gående och hoppande robotar som inte är större än riskorn och har inspirerats av insekter. I detta TED Talks-tal berättar hon mer om utvecklingen av dessa mikrorobotar och hur de kan komma att användas i framtiden.


I ett TEDxGöteborg-tal från i julas berättar Max Ortiz Catalan om hur biologi och mekatronik möts med den cyborgarm han varit med att utveckla och som Magnus Niska i Haparanda blev först i världen med att bära permanent inopererad via så kallad osseointegration. Han berättar bland annat att tekniken ger möjlighet till känsel i protesen, då nerverna är direkt inkopplade till den, och talar även om liknande proteser för underkroppen som en möjlig vidareutveckling.


På tal om cyborgkroppsdelar har det nu utannonserats en uppföljare till det kritikerrosade spelet Deus Ex: Human Revolution. Uppföljaren Deus Ex: Mankind Divided utspelar sig två år efter det förra spelet (som utspelade sig 2027) och de så kallade augmenterade människorna, vars kroppar uppgraderats med cyborgkroppsdelar, ses nu som ett hot i samhället. I huvudrollen ser vi fortfarande Adam Jensen och spelet utvecklas till PC, Xbox One och Playstation 4. Något släppdatum har dock ännu inte utannonserats.


Grafikkretstillverkaren Nvidia, kända för bland annat Geforce-grafikkorten, har på senare tid börjat intressera sig för datorseende och maskininlärning. Ett par exempel på hur deras kraftfulla grafikprocessorer kan användas för datorseende hos autonoma robotar kan ses nedan. Det första exemplet kommer från FIRST Robotics Competition 2015.

Det andra exemplet kommer från MIT där man modifierar radiostyrda bilar så de istället kör omkring autonomt i höga hastigheter. Även i detta fall använder man sig av Nvidias Jetson TK1 DevKit som drivs av en kraftfull Tegra K1 SOC.


MARLO är en av tre ATRIAS 2.1-robotar som utvecklats av professor Jonathan Hurst och Dynamic Robotics Laboratory vid Oregon State University. Det är en bipedal 3D-gående robot som går på ett slags styltliknande ben istället för riktiga fötter och aktuerade vrister. Detta tvingar roboten att balansera dynamiskt men kan leda till en mer naturlig och mer energieffektiv gång, enligt utvecklarna.


Den flaxande robotfågeln Robo-Raven kan numera utföra en del luftakrobatiska manövrar.

Man har dock flera versioner av sin robotfågel. Robo-Raven IIIv3 är en variant där kroppen täckts av totalt 28 solcellsmoduler, vilket ger lite längre flygtid.

Den senaste varianten heter Robo-Raven V och är en hybridmodell som både kan flyga med hjälp av propeller och flaxande vingrörelser. Tack vare hybridlösningen kan den både bära en större nyttolast, flyga längre, glidflyga mer realistiskt och bli mer precis i sin luftakrobatik.


Ro-Bow är en slags fiolspelande robot, eller en avancerad speldosa om man så vill, konstruerad av den pensionerade medicinteknikern Seth Goldstein. Utifrån MIDI-filer kan roboten via ett antal aktuatorer spela en mängd olika låtar och det låter faktiskt helt okej.


Den EU-finansierade roboten iCub har lärt sig en del nya saker. Den kan numera bland annat balansera på en fot medan den interagerar med människor.

Förra året fyllde iCub 10 år och i samband med detta släpptes nedanstående video som visar hur den barnliknande humanoida roboten utvecklats sedan 2004.


Fraunhofer IPA har utvecklat en mjukvara som gör att en robot via 3D-seende kan lokalisera, gripa och placera komponenter som ligger huller om buller i en låda. Det är dessutom första gången en tvåarmad industrirobot klarar av detta, vilket snabbar upp cykeltiden väsentligt eftersom roboten både kan plocka och placera samtidigt.


Denna video från finska ZenRobotics visar den senaste generationens sopsorteringsrobotar (ZRR) installerade hos Baetsen i Nederländerna. Via flera olika sensorer kan robotarna skilja på avfall av metall, trä, plast eller sten och sortera det rätt. Robotarmarna orkar lyfta föremål på upp till 20 kilo. Ägaren har för avsikt att framöver automatisera hela återvinningsanläggningen för att hålla kostnaderna nere.


Avslutningsvis ett klipp på den lilla autonoma roboten Zipperbot, utvecklad vid MIT, som kan stänga och öppna blixtlås.

Det här inlägget postades i Autonoma fordon, Cyborger, Humanoida robotar, Robottävling, Spel, Veckans videor och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.