Tested provflyger DJI Phantom 3


Foto: DJI

Förra månaden lanserade DJI sin nya quadrotor-drönare Phantom 3. Den påminner utseendemässigt mycket om storsäljaren Phantom 2 men har fått en rad förbättringar. Nu har Tested provflugit drönaren för att se vad den går för.

DJI Phantom 3 finns i två varianter – Professional och Advanced. De största skillnaderna är att DJI Phantom 3 Professional filmar i 4K och har snabbare batteriladdning medan Advanced filmar i 1080p60. Båda modellerna kan dock ta stillbilder i 12 megapixel. Enklaste sättet att skilja dem åt är via dekalerna som på Pro-modellen är guldfärgade medan Advanced har silverfärgade.

DJI Phantom 3 har fått ärva en del funktioner från DJI Inspire 1 och den har bland annat integrerad Lightbridge som är DJI:s eget system för trådlös realtidsströmmad HD-video. Motorerna är också nya och batteriet lika så (och därmed ej kompatibelt med Phantom 2-batterier). Det kraftfullare batteriet ger en flygtid på cirka 20-23 minuter jämfört med DJI Phantom 2 som normalt har en flygtid på 15-18 minuter.

4K-kameran, som sitter monterad på en 3-axlig självstabiliserande gimbal, har dessutom befriats från fisheye-linsen som annars ger den oönskade horisontkrökningen. Räckvidden är omkring 1,9 kilometer, men beroende på omständigheterna där man flyger kan den i praktiken bli både längre eller kortare.

En annan nyhet hos DJI Phantom 3 är något som kallas Vision Positioning System (VPS). Det är en sensormodul med totalt tre sensorer som sitter monterad på undersidan – två ultraljudssensorer som mäter hur högt ovanför marken drönaren är samt en optical flow-kamera som läser av horisontella rörelser och är användbar för platser där GPS-signalen inte når fram, till exempel inomhus eller under broar och liknande.

Styr gör man som tidigare med en fysisk handkontroll där man kopplar in sin surfplatta. Utöver att få en realtidsvideoström i 720p HD från drönarens kamera och se på en karta var den befinner sig kan man även lyfta eller kalla hem drönaren med ett enkelt knapptryck på pekskärmen. Det finns dock även en fysisk hem-knapp på handkontrollen. Man har även lagt in en flygsimulator i appen, som finns för iOS och Android, där man kan träningsflyga sin DJI Phantom 3 virtuellt.

Nyligen fick Norm från Tested lägga vantarna på en DJI Phantom 3 Professional som han provflög i San Francisco tillsammans med Eric Cheng från DJI, vilket kan ses i videon ovan. Cheng berättar även mer om nyheterna hos Phantom 3.

DJI Phantom 3 Professional finns redan att köpa i Sverige och kostar i dagsläget strax under 14.000 kronor medan DJI Phantom 3 Advanced går på strax under 11.000 kronor.

Uppdatering 3 september 2015: Norm från Tested har nu testat DJI Phantom 3 Professional utförligare under några månaders tid och i videon nedan går han igenom denna modell och ifall man bör satsa på Professional- eller Advanced-varianten.

DJI Phantom 3