Microsoft demonstrerade HoloLens med roboten B15


Foto: Microsoft

Det talas mycket om Virtual Reality (VR) idag. Microsoft går dock en lite annan väg med sitt headset för Augmented Reality (AR) kallat HoloLens som kombinerar verkligheten med overkligheten i form av 3D-hologram.

Microsoft öppnade nyligen upp HoloLens för utvecklare och som ett exempel på hur man kan använda AR-headsetet med robotar visade de under utvecklarkonferensen Build 2015 upp ett demo med en liten mobil robot som kom inrullande på scenen. Genom HoloLens kompletterades roboten med en datorgenererad överkropp och ett grafiskt gränssnitt runt omkring sig. Genom att peka i luften framför sig kunde HoloLensbäraren kontrollera roboten. Det hela liknade något som var hämtat ur en science fiction-film.

I demonstrationen visades hur det gick att styra roboten med röstkommandon, ändra färg på lysdioderna via det holografiska gränssnittet men även hur det gick att sätta ut virtuella vägpunkter på golvet som roboten sedan kunde åka efter. Roboten i sig, för övrigt kallad B15, var en ganska enkel Raspberry Pi 2-baserad sak, och det är tack vare den Kinectliknande sensorn i HoloLens som omgivningen kan 3D-skannas så hinder i robotens väg kan upptäckas.

https://www.youtube.com/watch?v=aThCr0PsyuA

Det var i slutet av januari som Microsoft ursprungligen presenterade HoloLens med ovanstående video som bland annat visar hur man kan spela Minecraft i sitt vardagsrum.

Under Build 2015 fick utvecklare chansen att prova på HoloLens och även göra små applikationer i spelmotorn Unity som är tidigt ute med stöd för HoloLens. En av många branscher som kan dra nytta av HoloLens är arkitekter som kan se sina byggnader visualiseras i 3D ute på den faktiska byggarbetsplatsen innan de byggts.

Några prisuppgifter för HoloLens har ännu ej offentliggjorts men mer om hårdvaran kan ses i videon här ovan från Microsoft samt på webbsidan för HoloLens. Tested har också provat på HoloLens under 90 minuter på Build 2015 och intrycken kan höras här.

  • Hololens verkar vara en cool produkt. Jag jobbar med att bygga smarta konferensrumslösningar och såg någonstans att hololens skulle ha en applikation för skype. Du som sett dessa har du en aning om hur det ska vara möjligt att ha Skype med Hololens?
    MVH
    Kristoffer
    http://www.kontor-x.se