Lagerrobotarna Fetch och Freight plockar ordrar

Fetch Robotics har nyligen presenterat sina nya robotar Fetch och Freight som ska hjälpa till med att plocka ordrar hos e-handelsföretag. De är även säkra nog att kunna jobba sida vid sida med människor.

Fetch Robotics är ett spinoff-företag från Unbounded Robotics med flera av nyckelpersonerna därifrån. Det syns även på själva roboten Fetch som, likt UBR-1, är en mobil manipulator med en 7 DOF-robotarm, höj- och sänkbar kropp samt en Kinectliknande 3D-sensor i huvudet.

Fetch

Fetch kan åka omkring autonomt i en lagerlokal och identifiera varor på hyllorna, känna igen och plocka dessa efter en orderlista och därefter placera dem i en plastback som den andra roboten, Freight, bär på. När ordern är plockad åker Freight till packningen och en ny Freight-robot tar snabbt dess plats, redo för nästa order.

Den höj- och sänkbara ryggraden kan variera mellan 1,1 till 1,5 meter. Detta gör att robotarmen kan nå saker både på golvet och upp till nästan två meters höjd, vilket är ungefär vad en vanlig människa klarar. Robotarmen orkar lyfta upp till sex kilo tunga objekt och själva gripdonet är utbytbart. Man kan dessutom flytta omkring armen genom att greppa den fysiskt.

Freight

Freight är i grunden en Fetch-robot men där allt utom den nedre mobila basen skalats bort. Detta gör att den kan åka omkring betydligt snabbare, mellan 2-3 meter per sekund, eftersom tyngdpunkten är lägre. Freight kan användas antingen separat eller tillsammans med Fetch.

Roboten klarar av att åka omkring med en nyttolast på omkring 68 kilo och kan dessutom autonomt följa efter en människa som plockar ner varor i dess låda. Navigationen sker helt utan markörer eller ”fyrar” i lokalen, istället har Freight en 2D-LIDAR i fronten. På toppen finns dessutom monteringshål för den som behöver mer skräddarsydda lösningar.

Båda robotarna åker och laddar sig autonomt vid behov och kan använda samma laddningsstation. En snabbladdning tar 20 minuter medan en full laddning tar runt tre timmar. Mjukvarumässigt baseras robotarna på ROS och man kan beordra och följa robotarna i realtid via en dator eller mobilapp.

Fetch Robotics kommer visa upp sina nya robotar under ICRA 2015 (IEEE International Conference on Robotics and Automation) den 26-30 maj i Washington State Convention Center, Seattle. Man kommer även visa upp en forskningsvariant av Fetch, uppger IEEE Spectrum, vilket kan vara ett intressant alternativ för den som har behov av en mobil manipulator men inte riktigt har råd med en PR2-robot.

Fetch Robotics