5 robotgräsklippare i test av Allt om bostad

Bostadssajten AlltOmBostad.se publicerade idag ett test av fem robotgräsklippare där två modeller är nya för 2015 års säsong.

De testade modellerna är Robomow MS 1000, Viking Mi 632, Husqvarna 330X, Honda Miimo 520 samt Bosch Indego 1000 Connect där de två sistnämnda modellerna är nya för i år. De ligger prismässigt i runda slängar mellan 13.000 och 23.000 kronor i dagsläget. Man har i testet struntat i rekommendationerna i instruktionsböckerna vad gäller avstånd med mera eftersom man tror att gemene man ändå inte har så stora möjligheter att anpassa sin trädgård efter dessa till punkt och pricka.

Gräsmattan som fått agera testobjekt är långt ifrån någon fotbollsplan. Den är både ojämn och innehåller träd med tillhörande rötter som sticker upp. Man har dessutom skapat en liten ö med begränsningsslingan där det inte ska klippas, samt en biyta med en smal passage som varierats i storlek men varit som mest en meter bred.

Ett vanligt problem som det rapporterats tidigare om är hur slingorna kan störa ut varandra om grannen också har en robotgräsklippare. Därför har detta simulerats i testet där man la begränsningsslingorna så nära som en decimeter ifrån varandra. Det uppstod dock lyckligtvis inga problem.

 
Vad gäller själva installationen så uppger man i testet att Viking MI 362 var enklast att installera och Robomow krångligast. Man har även testat hur bra de klarar driftstopp där man slängt ut saker på gräsmattan samt simulerat ett 20 minuters strömavbrott.

Bosch Indego 1000 Connect och Robomow MS 1000 är de tyngsta robotklipparna och skapar spår i gräsmattan. Det är dessutom de mest högljudda modellerna där ljudnivån beskrivs som ”mycket störande” respektive ”störande”. Bosch Indego 1000 Connect är dock billigast i testet med ett pris på 12.995 kronor. Robomow MS 1000 har tack vare sina dubbla klippknivar hela 56 centimeters klippbredd, vilket är dubbelt så brett som övriga modeller i testet.

 

Bäst i test blev Husqvarna 330X, mycket tack vare sina patenterade dubbla guidekablar. Det är också den tystaste modellen i testet. Honda Miimo 520, som är en ny modell för i år, och Viking MI 362 pekas dock ut som allvarliga utmanare till Husqvarna som på sikt kan ta över ledartröjan. Automower är dessutom den dyraste robotgräsklipparen i testet med en prislapp på strax över 23.000 kronor i dagsläget.

Läs robotgräsklippartestet i sin helhet här

Det här inlägget postades i Hemrobotar, Robotgräsklippare och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
  • Någon mer än jag som tycker att designen på robotgräsklippare är gräslig? Det borde gå att göra dem lite snyggare, lite mer futuristiska … Nu ser de bara ut som en plastlåda som åker runt.