Väggklättrande robot lyfter över 100 gånger sin vikt

Forskare vid Stanford University har tagit fram ett antal robotar som inte bara kan klättra på väggar utan dessutom lyfta och släpa över 100 gånger sin egen vikt.

Robotarna bygger på Stanfords tidigare väggklättrande robotar som imiterar geckoödlans självhäftande fötter. De senaste robotarna är dock betydligt mindre och tar sig fram likt en mätarlarv. En av robotarna väger bara nio gram men klarar av att lyfta över ett kilo medan den klättrar uppför en lodrät yta.

En annan minimal robot som väger blott 20 milligram kan lyfta 500 milligram (ett halvt gram). Stanfordingenjören Elliot Hawkes fick bygga roboten under ett mikroskop med hjälp av en pincett för att sätta ihop delarna, skriver New Scientist.

Den mest imponerande roboten är dock μTug som väger 12 gram men kan släpa en vikt som är hela 2.000 gånger tyngre. Det motsvarar en människa som släpar omkring på en blåval, förklarar forskaren David Christensen för New Scientist.

Forskarlaget tror att robotar likt dessa, om de skalas upp, i framtiden kan komma att användas i fabriker eller på byggarbetsplatser för att lyfta tunga saker. Ett annat exempel som nämns är hur robotarna skulle kunna bära repstegar för att rädda personer som är fast i brinnande höghus. De nya robotarna kommer visas upp under International Conference on Robotics and Automation (ICRA 2015) i Seattle, Washington i slutet av maj.

New Scientist