10 robotgräsklippare i test av Bäst-i-test

Första testet av robotgräsklippare 2015 kommer från testsidan Bäst-i-test.se. De har testat 10 modeller som är aktuella för årets säsong.

En snabb överblick av testet visar att det i hög grad verkar bygga på förra årets test. Av tio testade robotgräsklippare är hela sju modeller kvar från förra året och även betygen är exakt desamma. De tre nya modellerna för i år är Gardena R50 Li (som ersätter R40 Li från förra årets test), Robomow MS1000 samt Worx Landroid M.

Betyg har satts på en tiogradig skala efter funktionalitet, effektivitet, tillförlitlighet, design och säkerhet i förhållande till priset. Precis som i förra årets test har man delat upp robotgräsklipparna i tre olika prisklasser:

Budget: upp till 12.000 kronor
Mellan: 12.000-18.000 kronor
Premium: över 18.000 kronor

De korade vinnarna i respektive klass är även dessa exakt samma i år där robotgräsklipparen Gardena R160 utses till ”Bäst i test 2015”, Husqvarna Automower 330X som bästa premiumval och Gardena R50 Li bästa budgetval (R40 Li fick utmärkelsen förra året). Denna artikel kommer därför fokusera på de tre modeller som är nya för årets test. Mer om övriga modeller, som även var med i 2014 års test, kan läsas här.


Gardena R50 Li – bästa budgetval

Husqvarnaägda Gardena R50 Li lanserades i år och är föga förvånande uppföljaren till R40 Li. ”Trots en låg prislapp har den en rad styrkor vi snarare associerar med premiumklassen”, konstateras i testet. Den klipper gräsmattor på upp till 500 m² men får det kämpigt vid högt gräs. Å andra sidan är den mycket tystgående.

Gardena R50 Li får, precis som R40 Li förra året, 8 av 10 i betyg.


Robomow MS1000

Robomow MS1000 blev bäst i test (tillsammans med Viking MI 632) i Råd och Röns stora robotgräsklippartest 2014. Den kan bland annat styras via en app i mobilen och är en riktig arbetshäst med kraftiga motorer. Den beskrivs i testet som relativt bullrig och har vissa problem med alltför smala passager. Den får dock beröm för sin stora klippbredd, vilket gör att den betar av gräsmattan snabbt.

Betyget landar på 7 av 10.


Worx Landroid M

Den tredje och sista av de nya modellerna i årets test är välkända Worx Landroid M som i år har kommit i flera nya modeller. Det verkar dock vara fjolårets modell som Bäst-i-test har testat. Den rosas för sitt låga pris och är enkel att komma igång med. Den får dock kritik bland annat för att den måste gå längs begränsningsslingan varje gång den ska återvända hem till laddningsstationen.

Betyg: 6 av 10

Läs testet i sin helhet här