Svenska robotplattformen OpiFlex vann EU-kommissionens stora innovationspris

Foto: OpiFlex

Den svenskutvecklade robotlösningen Opiflex har nominerats av EU-kommisionen till ”Business Innovation Observatory Award”, som ett av Europas tio mest affärsinnovativa bolag.

OpiFlex världsunika robotlösning består av en mobil plattform för industrirobotar som gör att man kan flytta runt hela robotceller där de för tillfället behövs. Den lämpar sig därför väl för småserietillverkning hos mindre och medelstora företag där automatisering normalt inte är lönsam. Via ett patenterat dockningssystem uppnås samma stablitet som med en fast monterad robot.

OpiFlex-plattformen kan flyttas antingen manuellt med en vanlig palldragare eller helt automatiskt med en AVG (Automated Guided Vehicle). På så vis kan roboten snabbt frigöras från en arbetsstation när den behövs för manuellt arbete och vice versa. I videon nedan demonstreras hur autonom dockning av OpiFlex går till.

Totalt har tio företag nominerats av EU-kommissionen till ”Business Innovation Observatory Award” och nomineringen för OpiFlex lyder: ”OpiFlex har valts utifrån det unika i tekniken, företagsledningens förmåga, potentialen att växa internationellt såväl som storleken på den totala tillgängliga marknaden.”

– Vi är extremt stolta över denna fina nominering och att EU-kommissionen fått tips om oss. Vår strävan att lösa kunders verkliga utmaningar på ett enkelt och mycket flexibelt sätt har inte bara gett stor uppskattning hos kunder utan även på EU nivå är stort, säger Johan Frisk, VD och grundare av OpiFlex Automation AB, i ett pressmeddelande.

Fr. v.: Antti Peltomäki, generaldirektör EU-kommissionen, Johan Frisk, OpiFlex och Laurent Probst, EU-kommissionen. Foto: OpiFlex

Uppdatering 18 april: Nu står det klart att OpiFlex inte bara nominerades utan dessutom blev vinnare av EU-kommissionens ”Business Innovation Observatory Award” som ”Most disruptive innovation”. Juryns motivering löd:

En enad jury har valt OpiFlex utifrån det unika i tekniken, den förmåga företagsledningen visat, potentialen att växa internationellt såväl som storleken på den totala tillgängliga marknaden. OpiFlex löser en viktig utmaning för Europas tillverkande industri.

Ursprungligen intervjuades 250 företag av EU-kommissionen, varav tio sedan nominerades. Juryn bestod av Antti Peltomäki, generaldirektör Europeiska kommissionen, personer från bland annat European Business Angels Network, European Business and Innovation Network, schweiziska investeringsbanken Edmond de Rothschild samt entreprenörer.

– Vi är extremt stolta över detta pris och utmärkelse från Europeiska kommissionen. Vår strävan att lösa kunders verkliga utmaningar på ett enkelt och mycket flexibelt sätt har inte bara gett stor uppskattning hos kunder utan även ett pris av Europeiska kommissionens och investerare är stort, säger Johan Frisk i ett pressmeddelande.

OpiFlex

Det här inlägget postades i Industrirobotar, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.