ABB lanserar tvåarmade samarbetsroboten YuMi

ABB YuMi är säker nog att kunna samarbeta med människor. Foto: ABB

I september förra året skrev Robotnyheter om ABB:s nya tvåarmade robot YuMi och igår släpptes den officiellt på marknaden under Hannovermässan i Tyskland.

YuMi (namnet är en sammanslagning av ”you och ”me”) är inte bara den första tvåarmade industriroboten från ABB. Den är även säker nog att kunna arbeta sida vid sida med människor utan några säkerhetsburar eller liknande. Dess armar är både klämsäkra och vadderade och skulle den kollidera med något så stannar den genast.

En annan nyhet som börjar bli mer eller mindre standard hos den nya generationens industrirobotar är att man kan lära YuMi nya uppgifter genom att fysiskt greppa och flytta dess armar utan att behöva skriva en rad programmeringskod, så kallad lead-through-programmering.

”YuMi gör samarbete mellan människa och robot till en realitet. YuMi är ett resultat av flera års forskning och utveckling som kommer att förändra synen på hur människa och robot kan arbeta tillsammans. Den är en del av vår strategi för Sakernas, tjänsternas och människornas Internet för att skapa en automatiserad framtid tillsammans”, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB, i ett pressmeddelande.

YuMi är tänkt att användas främst inom elektronikindustrin, bland annat vid montering av mobiltelefoner och surfplattor. Den väger 38 kilo och kan därför relativt lätt flyttas omkring när förändringar sker i produktionen. Eftersom YuMi till storlek och form påminner mycket om en människa kan den därför också arbeta i miljöer avsedda för människor utan att arbetsplatsen behöver robotanpassas.

Alla kablar är dragna inuti roboten, så man slipper utstickande sådana. Robotens gripdon kan konfigureras så de även har inbyggd kamera och/eller sugkoppar. YuMi är dessutom väldigt exakt med en repeterbarhet på 0,02 millimeter och armarna kan röra sig med en hastighet av 1,5 m/s.

Idag släppte ABB dessutom ett pressmeddelande om att de köper den tyska robotutvecklaren Gomtec som en del av sin nya satsning på samverkande industrirobotar. Gomtec har bland annat utvecklat lättviktsroboten Roberta.

Gomtecs teknikplattform kommer att stärka ABB:s utveckling av en ny generation samverkande robotar med inbyggd personsäkerhet, enligt principen ”safe-by-design”, som kan arbeta utanför traditionella robotceller eller andra skyddsbarriärer och därmed användas för nya applikationsområden.

ABB YuMi

Det här inlägget postades i Industrirobotar och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.