Universal Robots lanserar kompakta UR3

Foto: Universal Robots

Nyligen fick Baxter en lillebror i form av Sawyer. Det har även de danska lättviktsrobotarna UR5 och UR10 från Universal Robots fått i form av nyligen lanserade UR3.

Universal Robots konkurrerar om samma marknad som Baxter och deras robotar UR5 och UR10 har blivit allt populärare hos företag där robotisering tidigare inte varit lönsamt. Precis som Baxter kan UR-robotarna programmeras genom att man fysiskt flyttar runt robotarmen, vilket gör att man inte blir lika beroende av robotexpertis. Den är dessutom säker nog att kunna samarbeta med människor och stannar om den skulle råka kollidera med något.

UR3, som tagit tre år att ta fram, är den mest kompakta 6-axlade roboten hittills från Universal Robots och ser ut som en mindre variant av UR5. Siffran i modellnamnet på deras robotar står för den maximala nyttolasten, vilken alltså är tre kilo för UR3. Hela roboten väger endast 11 kilo och är avsedd för att monteras på bord och arbetsbänkar. Den kan rotera sin ”handled” ett obegränsat antal varv, vilket gör den lämplig för att till exempel skruva i skruvar och liknande.

Foto: Universal Robots

”Med UR3 är automatisering vid bord lätt, säkert och flexibelt; en enda arbetare kan åstadkomma vad som traditionellt skulle vara en två-personsuppgift genom att ha UR3-roboten som en tredje hand . Det är ett perfekt val för applikationer som kräver 6-axlad kapacitet där storlek, säkerhet och kostnader är kritiska faktorer”, säger Esben Oestergaard, CTO och medgrundare av Universal Robots, i ett pressmeddelande.

UR3 är den optimala assistenten inom montering, polering, limning och skruvapplikationer som kräver jämn produktkvalitet. Vår nya robot kan även användas i en separat arbetsstation monterad på bordet, plocka, montera och placera enskilda delar i optimerade produktionsflöden. Tack vare sin kompakta form och enkla programmering är det lätt att växla mellan uppgifter för att möta alla tillverkningsbehov vilket gör den totala ägandekostnaden låg och återbetalningstiden snabb.

Roboten har, precis som UR5 och UR10, en repeterbarhet på 0,1 millimeter och använder sig av känsel för att följa konturer, vilket gör att man slipper programmera in hundratals exakta koordinater. Räckvidden är 50 centimeter och den ska enligt Universal Robots lämpa sig för applikatoner som lödning, limning, skruvning, målning, plockning och placering, operativa handverktyg, laborationer samt dragning.

UR3