Sawyer är Baxters enarmade syskon

Foto: Courtesy of Rethink Robotics, Inc.

Rethink Robotics har presenterat sin nya industrirobot Sawyer – en vidareutveckling av deras första robot Baxter från 2012.

Sawyer påminner utseendemässigt mycket om Baxter med sina röd-svarta färger och skärmansikte. Den har dock bara en arm istället för två, men denna arm är både mindre, snabbare, starkare och smidigare än Baxters. Roboten är designad med arbetsuppgifter som maskinbetjäning, test av kretskort och andra precisionskrävande moment i åtanke. Eftersom Sawyer tar upp mycket mindre plats än Baxter (cirka 60 x 60 x 150 centimeter) ska den dessutom kunna ta en människas plats vid tätt packade elektronikmonteringslinor.

Även funktionsmässigt liknar den Baxter med sin inbyggda säkerhet, som gör att den kan jobba sida vid sida med människor, och en arm som man fysiskt flyttar runt för att programmera in ett rörelsemönster. Sawyers arm har 7 frihetsgrader, en räckvidd på en meter och kan lyfta upp till 4 kilo, vilket är nästan dubbelt så mycket som Baxter. Hela roboten väger 19 kilo och är dessutom spray- och smutstät, vilket inte Baxter är.

Tack vare Sawyers högupplösta kraftsensorer integrerade i sina sju leder kan roboten ”känna” sig fram, ungefär som vi människor gör när vi ska stoppa i en skruv. För att även kunna se har Sawyer en kamera i huvudet och i handleden sitter en Cognex-kamera med inbyggd belysning. Precis som Baxter körs Sawyer på den ROS-baserade mjukvaran Intera.

Sawyer och Baxter tillsammans med Rethink Robotics grundare Rodney Brooks. Foto: Courtesy of Rethink Robotics, Inc.

”Med Baxter introducerade vi konceptet med robotar och människor som arbetar tillsammans på fabriksgolvet”, säger Rethink Robotics vd Scott Eckert.

Med Sawyer har vi tagit det förhållandet till nästa nivå med en högpresterande robot som öppnar dörren för många nya tillämpningar som aldrig har varit bra kandidater för automatisering. Medan vi fortsätter att omdefiniera denna industri, fortsätter vi även att ge tillverkarna nya sätt att lägga till effektivitet och flexibilitet i sin verksamhet.

Sawyer kommer börja säljas, initialt i begränsad upplaga, till sommaren i Nordamerika, Europa, Kina and Japan för 29.000 dollar. Som jämförelse kostar basversionen av Baxter 22.000 dollar.

Rethink Robotics