Robyn ska locka tjejer att programmera robotar

Paulina Modlitba Söderlund (projektledare, Tekla), Robyn Carlsson (artist), Sophia Hober (dekanus, KTH). Foto: Sara Arnald

Den 18 april anordnas teknikfestivalen Tekla i Stockholm för tjejer mellan 11 och 18 år. Bakom festivalen, som handlar om att kombinera teknik och kreativitet, ligger KTH och artisten Robyn.

Festivalen går av stapeln lördagen den 18 april på KTH i Stockholm, där Robyn tidigare fått en dansande robot byggd åt sig av KTH-studenter. Under en heldag kommer besökarna bland annat få prova på robotprogrammering, speldesign, digital visualisering, dans, 3D-skanna sitt ansikte och att skriva ut saker på en 3D-skrivare.

Detta varvas med workshops, inspirationstal och annat. Dessutom anordnas en fest på kvällen där bland annat Robyn själv uppträder. Tekla arrangeras av KTH och Robyn med Spotify, Paradox Interactive, Google och Valtech som partners.

 Tekla blir en festival för tjejer där de under en dag kommer få prova på olika områden inom framtidens teknologi i vad jag tror kommer att bli en rolig och infallsrik miljö, säger Robyn i ett pressmeddelande.

Ett av huvudmålen med Tekla är att få fler tjejer intresserade av teknik och kanske söka sig till en teknisk utbildning i framtiden.

– Syftet med Tekla är att bredda och modernisera bilden av vad teknik är, lyfta fram kvinnliga förebilder inom teknik och ge fler tjejer möjligheten att hitta hur de själva vill och kan använda sig av teknik. Långsiktigt hoppas vi att Tekla kan öka rekryteringen av kvinnor till tekniska utbildningar, säger Sophia Hober, dekanus på KTH.

Festivalen är helt gratis och riktar sig till både nybörjare och redan inbitna tech geeks, skriver Teklas arrangörer i pressmeddelandet som är publicerat av KTH klockan 13:37 idag, förmodligen inte av en slump. Här hittar du mer information och en del videoklipp om Tekla.

Tekla, DI