Meccanoid tar Meccano in i robotåldern

Foto: Spin Master Ltd.

De klassiska Meccanobyggsatserna har funnits i över 100 år och genomgått många uppköp och revideringar genom åren. Sedan 2013 ägs varumärket av Spin Master och den senaste byggsatsen är Meccanoid, med vilken Meccano tar klivet in i robotåldern.

Meccanoid kommer i två versioner – Meccanoid G15 samt den större Meccanoid G15 KS. De ingår i Meccano Maker System och är byggsatser för humanoida robotar som mäter 61 respektive 122 centimeter på höjden. Det går dock att bygga fritt med delarna, om man till exempel hellre vill ha en robotdinosaurie.

Meccanoid är en rätt avancerad robot som via sin ”hjärna” Mecca Brain har röstigenkänning, kan berätta skämt, roliga fakta, spela spel och interagera med människor på olika sätt. Roboten kan också förflytta sig genom att rulla fram på sina hjulförsedda fötter.

Det går att programmera roboten på ett enkelt sätt via vad som kallas LIM (Learned Intelligent Movement). Servomotorerna är nämligen utrustade med positioneringssensorer så man kan flytta runt Meccanoids armar och huvud och prata samtigt så spelas allt in. Med ett knapptryck kan man sedan få roboten att återupprepa gesterna och vad man sa. Enklare än så blir nog knappast robotkoreografi.

Naturligtvis finns även en app för mobilen och surfplattan till Meccanoid. Med appen, som kommunicerar med roboten via Bluetooth, kan man programmera robotens rörelser på ännu ett sätt via en interaktiv ”ragdoll”-modell som visas på skärmen. Appen har även knappar för att aktivera fördefinierade funktioner och rörelsemönster. Hela Meccanoid är dessutom open source så man kan programmera om den som man vill och lägga till egna knappar i appen. Till och med byggsatsdelarna kommer Meccano släppa 3D-ritningarna till, så man kan skriva ut extradelar på en 3D-skrivare.

Den kanske mest imponerande funktionen är dock att man kan använda appen som en motion capture-kamera där Meccanoid imiterar ens rörelser i realtid. Med andra ord kan du stå mittemot roboten, med mobilen monterad på den, och till exempel lyfta armarna ovanför huvudet så gör roboten likadant. Detta fungerar tack vare ett samarbete med det israeliska företaget Extreme Reality vars mjukvara är den första i världen som gör att man kan få helkropps-motion capture i 3D via en vanlig 2D-kamera.

Meccanoid G15 KS består av totalt 550 delar, varav de flesta i tålig polykarbonatplast, och har två stora RGB-LED-ögon som kan anta över 500 olika färger. De lyser till exempel rött när man spelar in kroppsrörelser. Roboten har tolv olika interaktiva lägen och autonoma personligheter som påverkas av omgivningen. Utöver 100 förprogrammerade röstkommandon kan man lägga in ett obegränsat antal egna röstkommandon, eller åtminstone så många som ryms i det 64 MB stora flashminnet. Meccanoids firmware kan uppgraderas via USB.

Den mindre Meccanoid G15 har i grunden av samma huvudkomponenter som Meccanoid G15 KS, men har färre byggdelar, inget inbyggt batteri, färre servon med mera. Båda är dock 100 procent kompatibla med klassiska Meccanodelar. Under augusti 2015 beräknas försäljningen börja och prislappen ligger på 400 dollar.

Meccanoid