TEST: SoundBuddy – en vattentät Bluetoothhögtalare

Foto: SoundBuddies

Nu är våren officiellt här och då kanske man vill kunna lyssna på sin favoritmusik ute i vårsolen. Robotnyheter har testat en högtalare till mobilen som inte bara är trådlös utan även vattentät.

Bluetoothhögtalaren SoundBuddy, som bara väger 142 gram och inte är större än att den ryms i handen, kommer från ungdomsföretaget SoundBuddies UF, som består av ett antal elever från Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm. Bluetoothhögtalare finns det ganska många av numera och denna utmärker sig genom att vara vattentät, så man kan lyssna på musik i duschen utan problem. Den har till och med en sugkopp på undersidan så man lätt kan trycka fast den i badrumskaklet. Bäst fäster den om man först blöter sugkoppen.

Det finns en del liknande högtalare på marknaden men denna har en lite mer elegant design och är IPX7-klassad, vilket är en ovanligt hög IP-klassning för högtalare i denna prisklass. IPX7 innebär att den inte bara är smutstät och tål att spolas vatten på utan att den kan sänkas ner helt under vatten, medan den spelar musik, utan att ta skada. När man sänker ner högtalaren helt under vatten eller spolar vatten på undersidan brukar det dock tränga in lite vatten i de små hålen där ljudet kommer ut, så ljudet blir dovt. Men blåser man lite på hålen så försvinner vattnet och ljudet blir klart igen.

Ljudkvalitet

Foto: SoundBuddies

Ljudkvaliteten över lag är bra och tack vare sugkoppen kan man även trycka fast den på alla möjliga plana ytor och utnyttja detta akustiskt eftersom högtalaren är nedåtriktad. Trycker man fast sugkoppen på till exempel en diskbänk blir det en imponerande bas i musiken för en så liten högtalare och hela diskbänksplåten vibrerar.

Någon distortion vid maxvolym kan inte urskiljas, men däremot lider det testexemplar Robotnyheter fick av en defekt som i praktiken innebär att det slumpmässigt uppstår subtila förändringar i tonhöjden (pitchen) på ljudet som spelas i högtalaren. Det kan först vara svårt att notera men när man väl är medveten om effekten så hör man den oftare. Särskilt påtaglig är den för viss sorts musik, i synnerhet i låtar med långa toner som till exempel stråkar eller flöjt, medan den inte märks av alls i andra låtar. Det låter ungefär som när ett gammalt kassettband svajar till och detta förstör tyvärr mycket av musikupplevelsen. Googlar man på ”bluetooth pitch change” och liknande så upptäcker man att detta är en relativt vanlig defekt hos Bluetoothhögtalare och headsets.

För att utesluta andra felkällor har Robotnyheter testat högtalaren med flera olika mobila enheter som kört olika Androidversioner och även med en tongenerator som spelar långa, rena sinustoner. Den oönskade pitchändringseffekten uppstår dock oavsett. SoundBuddies UF hade ingen möjlighet att skicka ut ett nytt exemplar utan denna defekt, men kommenterar det hela via mail:

Det är svårt för oss att jämföra vår och våra kunders erfarenheter av högtalaren med era, eftersom vi endast utsatt våra högtalare för tester i sådana miljöer som vi marknadsför oss med. Defekten, som du anmärkt, förekommer inte i dessa miljöer bland de högtalare vi testat. Exempelvis testar våra högtalare i duschmiljö med popmusik spelandes. Därmed har inte defekten varit märkvärd i den utsträckning som vi och våra kunder märkt. Vad vi anser är högtalarens största styrka är vattentätheten samt storleken i samband med den lätta vikten. Vårt fokus ligger på att högtalaren ska klara av miljöerna och spela bra musik i dessa, en sådan defekt är därmed inte märkvärd för våra kunder.

Batteri

Det inbyggda batteriet laddas via USB-kabel och inte induktivt som många andra vattentäta produkter, så en liten gummiplugg skyddar den runda ingången för laddningskabeln från vatten. När batteriet börjar bli urladdat hörs tre korta varningspip i högtalaren. Då har man några minuters speltid kvar innan pipet kommer en eller ett par gånger till och därefter stängs högtalaren ner.

Högtalaren tar tre timmar att ladda och batteriet uppges räcka för sex timmars speltid. När Robotnyheter gjorde ett batteritest räckte det dock till hela tio timmars musikspelande med varierat avstånd mellan mobil och högtalare. Den maximala räckvidden är runt tio meter under optimala förhållanden.

Gränssnitt

Foto: SoundBuddies

Gränssnittet består av fem gummerade knappar på ovansidan av högtalaren – en cirkulär knapp i mitten som fungerar som play/paus och fyra knappar runt denna. En av/på-knapp och två knappar för att byta till nästa eller föregående låt finns också. Detta är väldigt smidigt om man står i duschen och vill byta låt. Håller man inne någon av låtbytarknapparna lite längre så justerar man istället volymen uppåt eller neråt. Det gör det lite knöligt om man bara vill höja volymen ett snäpp, för oftast far den iväg lite för mycket. Bäst kontroll får man genom att höja volymen via mobilen istället, men står man i duschen blir det ju svårt.

Det är även svårt att se vilken knapp som är vilken om man inte har tillräckligt bra ljusförhållanden eftersom ikonerna på de mörkgrå knapparna bara är urgröpningar i gummit. Knapparna är dessutom symmetriskt utformade så i vanligt inomhusljus blir det ofta problem att se vilken knapp som det står plus respektive minus på. Här hade man kunnat göra det tydligare med till exempel vitfärgade ikoner istället för bara urgröpningar. Man har dock viss hjälp av den blåblinkande lysdioden som sitter mellan minus- och av/på-knappen.

Den sista knappen används för att svara på ett inkommande telefonsamtal och gör att högtalaren kan användas som en handsfree-enhet då det sitter en inbyggd mikrofon i knappen. För att avsluta samtalet långtrycker man på samma knapp. Utöver den diskreta lysdioden används även ljudsignaler för att ge användarfeedback. När högtalaren slås på hörs en liten trudelutt och en annan hörs när man parkopplar den med sin mobil. Om man inte använder högtalaren på några minuter stänger den av sig själv för att spara på batteriet och även då hörs en trudelutt.

Foto: SoundBuddies

Specifikationer

 • IP-klassning: IP67
 • Bluetoothversion: V3.0+EDR
 • Frekvensband: 2,4 GHz
 • Effekt: 3W
 • SNR: ≥85dB
 • Laddningstid: 3 timmar
 • Drifttid: 6 timmar (10 timmar när Robotnyheter mätte)
 • Pris: 299 kronor

Sammanfattning

Bortser man från defekten med pitchförändringarna, som förhoppningsvis endast uppstår hos ett fåtal exemplar av högtalaren, finns inget direkt att klaga på hos denna produkt förutom de lite otydliga knapparna. Ljudet är bra och den lämpar sig utmärkt för att lyssna på musik i duschen eller att ha med sig utomhus, till exempel vid badbryggan då man vet att den tål att tappas i sjön (den flyter dessutom).

+

 • Liten och smidig att ha med sig
 • Klart och bra ljud
 • Lång batteritid
 • Sugkopp
 • IPX7-klassning
 • Imponerande bas för sin storlek

 • Otydliga knappar som lätt förväxlas
 • Pitcheffekten förstör dessvärre musikupplevelsen