6 robotdammsugare i test av Aftonbladet / WiseGuide

Det var nu ganska exakt ett år sedan Aftonbladet publicerade ett test av robotdammsugare. Sedan dess har många nya modeller tillkommit och flera av dessa är med i 2015 års test.

Totalt är det sex robotdammsugare i prisintervallet 2.000-8.000 kronor som testats av testföretaget WiseGuide. Man har kört robotdammsugarna i standardläget och utsatt dem för damm och diverse vanligt förekommande matrester såsom chips- och brödsmulor samt bryggkaffe för att se hur de klarar av suga upp detta. Bäst i test blev Miele Scout RX1 men Samsungs nya kraftfulla robotdammsugare PowerBot VR9000 kom inte långt efter.

Miele Scout RX1

Det var i maj 2014 som den tyska vitvarutillverkaren Miele lanserade sin första robotdammsugare och den blir nu testvinnare i Aftonbladets robotdammsugartest 2015. Den har bland annat ett navigationsystem kallat Smart Navigation som gör att den via ett gyro och en uppåtriktad kamera kan hålla reda på var i rummet den befinner sig, samt sju frontmonterade IR-sensorer för att undvika kollisioner. I testet klarar den galant av att ta sig fram under såval köksbord som mellan stolsben.

Noterbart är att den i testet klarar av att ta sig över upp till två centimeter höga hinder. Det är dessutom den enda robotdammsugaren i testet med dubbla sidoborstar.

Specifikationer för Miele Scout RX1

Ljudnivå: 60 dB
Höjd: 8,9 cm
Filter: AirClean
Dammbehållare: 0,6 liter
Vikt: 2,9 kg

Batterityp: Litumjon (li-ion)
Batteritid: 120 min
Laddningstid: 120 min
Tillbehör: Fjärrkontroll, laddstation, rengöringsborste, magnetband, 2 x filter, 2 x borstar
Pris: 4.850 kronor


Samsung Powerbot VR9000

Foto: Samsung

Samsungs nya robotdammsugare Powerbot VR9000 kom i höstas och utlovar hela 60 gånger högre sugförmåga än sina tidigare modeller. Den får mycket riktigt beröm för sin goda uppsugningsförmåga som är bäst i testet och även för sin strukturerade navigering. Även denna modell använder sig nämligen av den lokaliserings- och mappningsteknik som kallas SLAM (Simultaneous Localization And Mapping) via Samsungs kamerabaserade teknik Visionary Mapping Plus.

Samsung Powerbot VR9000 hamnar inte långt från förstaplatsen. Detta är dock den tjockaste modellen i testet (13,5 centimeter) och har därför problem med att komma under vissa möbler. Den får även kritik för att fastna med ena hjulet i mattan ibland.

Specifikationer för Samsung Powerbot VR9000

Dammbehållare: 0,7 liter
Filter: Air Clean filter (tvättbart)
Ljudnivå: 76 dB

Batterityp: Li-ion
Laddningstid: 160 min
Städtid: 60 min

Schemaläggning: Ja
Fjärrkontroll: Ja
Virtuell vägg: Ja

Mått (B x H x D): 378 x 135 x 362 mm
Vikt: 4,8 kg
Pris: 7.990 kronor


Vorwerk Kobold VR200

Vorwerk Kobold-robotdammsugarna är ganska okända i Sverige men bygger på teknik från de mer välkända Neato-modellerna, vilket den klassiska D-formen skvallrar om. Neatos äldre modeller saknar som bekant sidoborste och Vorwerk Kobold lanserade detta i sina modeller långt innan Neato själva lade till det i och med BotVac.

Vorwerk Kobold VR200 bygger på just Neato BotVac, men är betydligt dyrare. I testet städar den systematiskt tack vare sin laserbaserade LIDAR som används för att navigera med SLAM. Den får dock kritik för att svenska saknas som menyspråk, sin lilla dammbehållare (0,53 liter) och problem med att ta sig upp även på tunnare mattkanter.

Specifikationer för Vorwerk Kobold VR200

Höjd: 9 cm
Dammbehållare: 0,53 liter
Vikt: 4,2 kg
Batteritid: 90 min
Laddningstid: 3 timmar
Pris: 7.900 kronor

Övriga modeller i testet är Neato Botvac 85, iRobot Roomba 880 och Vileda Relax Plus. Läs testet i sin helhet här.

I slutet av november 2014 publicerade Aftonbladet dessutom ett test av de två mopp- och skurrobotarna iRobot Braava 380 och iRobot Scooba 450. Båda modellerna fick dock underkänt i betyg eftersom de lämnade kvar fläckar på golvet.