Svenska polisen köper in drönare

Tysk polisdrönare. Foto: Microdrones

Snart får bland annat nationella insatsstyrkan och piketen hjälp ovanifrån då polisen beslutat köpa in drönare, eller UAS (Unmanned Aerial System) som de kompletta systemen kallas.

Det handlar om tre till fyra drönare av multirotortyp, dock inga hobbydrönare, som polisen kommer köpa in. Under slutet av 2015 kommer testflygningarna inledas och under 2016 kommer drönarna användas på prov i polisens verksamhet. Det är framförallt polisens specialenheter piketen, bombskyddet och nationella insatsstyrkan som kommer att ha nytta av drönarna, berättar Per Engström från Utvecklingsavdelningen på Polismyndigheten.

Men drönarna, som kommer användas i hela landet, kan även komma till nytta vid skogsbränder, demonstrationer, spaningsverksamhet eller vid sökandet av försvunna personer.

– De kan bland annat användas för att överblicka brottsplatser, vid övervakning av större bränder, för att hämta in information när det är stor fara för vår personal och när vi söker efter försvunna personer, säger Per Engström.

Till sommaren hoppas polisen kunna börja använda drönarna och utöver de tekniska utmaningarna finns även de juridiska.

– Nu återstår det att se över vilka regelverk vi måste ta hänsyn till. 2013 kom en ny version av kameraövervakningslagen som kan ställa till problem. Den är anpassad för fasta kameror och vi måste därför få till en regeländring för vår verksamhet. Som det är nu krävs det tillstånd varje gång vi ska filma, säger Per Engström.

SVT, Polisen

Det här inlägget postades i Obemannade flygfarkoster, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.