Robotbjörn ska lyfta Japans åldrande befolkning

Foto: RIKEN

För snart fyra år sedan skrev Robotnyheter om den japanska robotbjörnen RIBA-II som kan hjälpa till med tunga lyft inom äldrevården i Japan. Nu har en förbättrad version kallad Robear nyligen presenterats, utvecklad av forskare från RIKEN och Sumitomo Riko Company Limited.

Det japanska företaget RIKEN grundades 2007 och två år senare visade de upp sin första robotbjörn, kallad RIBA (Robot for Interactive Body Assistance). 2011 kom uppföljaren RIBA-II och i år kommer den senaste versionen som fått byta namn till Robear.

Den 150 centimeter höga roboten, vars ansikte påminner om en björn som hämtad ur en japansk tecknad film, klassas fortfarande som en forskningsplattform och är tänkt att driva på utvecklingen av vårdrobotar i Japan. Den kan hjälpa till inom äldrevården med uppgifter som att lyfta en patient från en säng till en rullstol eller agera stöd åt personer som behöver hjälp med att ställa sig upp.

Robear väger 140 kilo, vilket är avsevärt lättare än föregångaren RIBA-II som vägde 230 kilo. Den är dock stabilare tack sina utfällbara ben och det finns även en liten plattform som patienten kan stå på. Nytt för Robear är bland annat aktuatorer med väldigt lågt utväxlingsförhållande, vilket gör att dess armar kan röra sig snabbt och precist samt flyttas manuellt genom att vårdpersonal greppar armen. Robotbjörnen har en mjuk hud med taktila sensorer helt i gummi samt vridmomentsensorer som gör att den kan utföra tunga lyft utan att skada patienten.

Totalt har Robear 27 frihetsgrader, rullar fram på fyra hjul och har en drifttid på cirka fyra timmar innan den måste ladda. Den kan lyfta personer på upp till 80 kilo med båda armarna. Det kan tyckas vara i lägsta laget, men i Japan är medellängden runt en decimeter kortare än i Sverige och fetma inget stort problem. Roboten har även en Kinectsensor och två mikrofoner så den kan se och höra.

2040 beräknas en tredjedel av Japans befolkning vara över 65 år och Robear är ett sätt att tackla denna utmaning. En av de mest ansträngande uppgifterna för vårdpersonal, som utförs ungefär 40 gånger om dagen, är att lyfta en patient från en säng till en rullstol och detta är en stor orsak till smärta i nedre ryggen, skriver RIKEN som anser att robotar är väl lämpade för dessa uppgifter. Ännu har dock inga robotar av denna typ satts i skarpt bruk inom vården.

”Vi hoppas verkligen att denna robot kommer leda till framsteg inom omvårdnad och lindra bördan för dagens vårdgivare. Vi avser att fortsätta med forskningen mot mer praktiska robotar som kan tillhandahålla kraftfull men ändå skonsam vård till äldre”, säger Toshiharu Mukai som leder Rikens Robot Sensor Systems Research Team.

Robear, RIKEN, Gizmag