Regeringen tillsätter analysgrupp för robotiseringen


Baxter är ett exempel på den nya generationens industrirobotar.  Foto: Courtesy of Rethink Robotics, Inc.

Regeringen har nyligen tillsatt tre analysgrupper där en av dem ska ta fram förslag på politiska åtgärder för att möta den växande robotiseringen av jobb.

Rapporten från Stiftelsen för strategisk forskning och reforminstitutet som visade att över hälften av dagens jobb kommer ha automatiserats inom 20 år tycks ha satt press på regeringen. I veckan meddelades nämligen att ministern för strategi- och framtidsfrågor nu tillsatt tre analysgrupper som är en del av regeringens framtidsarbete. ”Arbete i framtiden” heter den analysgrupp som bland annat ska ta sig an de utmaningar det innebär när allt fler yrken tas över av robotar och datorer.

– Man bör känna oro när många jobb riskerar att försvinna på sikt, kanske uppåt vartannat jobb. Då gäller det att vi har alltifrån ett bra utbildningssystem till ett skattesystem som inte beskattar arbetet lika högt som idag, säger framtidsminister Kristina Persson (S) till Dagens Arbete.

Som ordförande i analysgruppen ”Arbete i framtiden” sitter SEB-ekonomen Klas Eklund och Kommunals ordförande Annelie Nordström. Sju ledamöter från näringslivet och forskarvärlden ingår också i gruppen:

  • Anna Breman, Swedbank
  • Pontus Braunerhielm, Entreprenörsforum
  • Eva Mörk, professor, Uppsala Universitet
  • Jesper Roine, professor, Handelshögskolan
  • Luciano Astudillo, Malmö kommun
  • Åke Svensson, VD Teknikföretagen
  • Åsa-Pia Järliden, LO

– Jag vill att de ska lägga fram en analys som på allvar belyser problemen och hur dessa kan hanteras politiskt. Jag vill ha förslag som vi kan gå vidare med, säger framtidsministern till DA.

Analysgruppen påbörjar sitt arbete i mars 2015 och beräknas kunna leverera en rapport med slutsatser, strategiska överväganden och förslag till politiska åtgärder till regeringen om ett år. De konkreta politiska åtgärderna ska kunna genomföras under de kommande sju åren.

Dagens Arbete, Arbetet, Regeringen

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.