Löfven: ”Robotarna kommer att kunna skapa nya jobb”

Foto: Riksdagen

Det verkar vara lite av ett politiskt uppvaknande om robotiseringen vi just nu skådar. Till och med statsminister Stefan Löfven har nyligen tagit bladet från munnen.

Det var efter en granskning av robotiseringen från tidningen Dagens Arbete som Stefan Löfven gav sig in i robotdebatten. Även framtidsminister Kristina Persson (S) kommenterade häromdagen den svenska rapport från sommaren 2014 som förutspår att hälften av dagens yrken kommer ha automatiserats om 20 år.

– Teknikutvecklingen går oerhört fort. Och jag tycker att det är viktigt att man förstår vad det är som händer och att man kan förhålla sig till det då med politiska åtgärder, säger framtidsminister Kristina Persson till Sveriges Radio. Hennes konkreta råd till de som förlorar jobbet till en robot är att omskola sig.

Statsminister Stefan Löfven säger till Dagens Arbete att det inte är något nytt att jobb automatiseras, men att det sker i ett snabbare tempo än förr och frågan därför är hur vi skapar nya jobb i samma takt som de gamla försvinner. Han betonar att innovation är ”oerhört viktigt” och även utbildning om Sverige ska kunna konkurrera med omvärlden.

– Robotarna kommer att kunna skapa nya jobb och stärka Sveriges konkurrenskraft. Det är inte den nya tekniken som oroar mig – det är den gamla, säger Löfven.

Som exempel på vad folk ska jobba med i det nya robotsamhället svarar statsministern:

– Någon ska sköta robotarna även om de skulle vara autonoma. Vi ser ju att i Sydkorea, som är mycket mer robotiserat än vad vi är, tillkommer många nya jobb i spåren av robotiseringen. Design är ett område som kommer att bli viktigt.

– I äldreomsorgen ser vi hur robotar kan göra den tuffa delen av jobbet. Men det mänskliga arbetet kommer aldrig att försvinna.

Läs utfrågningen av Stefan Löfven i sin helhet i Dagens Arbete.

Nedan ett axplock av de debattartiklar om robotiseringen som publicerats den senaste tiden:

Det här inlägget postades i Debatt, Sverige och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.
  • JH

    Japp. För som företagare investerar jag naturligtvus robotar för att kunna anställa mer personal….