RULO – triangulär robotdammsugare från Panasonic

De allra flesta robotdammsugarna är runda, men nu har Panasonic presenterat en triangulär modell kallad RULO som tack vare sin form ska komma åt bättre i hörn.

Panasonic MC-RS1 RULO, som är det fullständiga modellnamnet, lanseras i en vit och en svart variant. Den ska fungera på både hårt golv och mattor, inklusive japanska tatamimattor. Roboten använder sig av ett egenutvecklat navigationssystem som kombinerar slumpmässigt åkande med att följa rummets väggar.

Gyro, ultraljuds- och IR-sensorer hjälper roboten att navigera och känna av avstånd till objekt. De två sidoborstarna sopar in dammet mot det 180 millimeter breda insuget på undersidan av robotdammsugaren och tack vare den triangulära formen kommer RULO åt lättare i hörn där dammet brukar samlas. En intressant finess är att en lysdiod ovanpå roboten lyser rött när den upptäcker smutspartiklar och grönt när golvet är städat.

Robotdammsugaren väger 3,0 kilo och mäter 330 x 325 x 92 millimeter. En laddning tar tre timmar och räcker till ungefär 100 minuters kontinuerlig städning. Man får även med en liten triangulär fjärrkontroll om man vill styra RULO manuellt.

Panasonic RULO kommer börja säljas i hemlandet Japan den 20 mars med ett pris på 107.780 yen, vilket motsvarar cirka 7.600 kronor. Det är i dagsläget oklart om den även kommer börja säljas i USA eller Europa.

Panasonic RULO

  • Jörgen Elisson

    När man ser hur utvecklingen gått framåt med robotdammsugarna så ser jag inget som lockar med denna modellen