Supersnabba FANUC-robotar plockar batterier

Deltarobotar är bland de mest fascinerande industrirobotarna att se i arbete eftersom de är övermänskligt snabba. Den japanska robottillverkaren FANUC ger här prov på hur det ser ut när några av deras robotar plockar och placerar batterier i ett rasande tempo.

Det handlar om ett samarbete mellan den nya 4-axliga deltaroboten FANUC M-1iA/0.5SL och minirobotarmen LR Mate 200iD. Den förstnämnda plockar upp de slumpmässigt placerade batterierna som kommer åkande på det löpande bandet och ordnar dem i grupper om fyra. Den andra roboten plockar sedan upp varje sådan batterigrupp och placerar dem på ett annat löpande band.

Deltaroboten använder sig av FANUC iRVisiom i kombination med mjukvaran iRPickTool för att kunna fastställa position och rotation på batterierna som kommer åkande. En annan robot som är snabb på att plocka batterier är den 3-axliga deltaroboten FANUC M-1iA/1H som i videon nedan kan ses plocka och placera knappcellsbatterier i en hiskelig hastighet. Eftersom batterierna är runda behövs ingen rotation, vilket gör att det går ännu snabbare. Även denna robot använder sig av FANUC iRVision och klarar av att lyfta upp till ett kilo.

FANUC America, Gizmodo