Husqvarna Automower firar 20 år – två nya robotgräsklippare och Automower Connect lanseras

Numera kan Automower 320 och 330X styras över internet i mobilen. Foto: Husqvarna

Marknadsledande Husqvarna släppte sin första robotgräsklippare redan 1995. Nu firar man sitt 20-årsjubileum av Automower med två nya modeller samt tillbehöret Automower Connect.

Inför 2015 års säsong lanserar Husqvarna de nya modellerna Automower 310 samt 315, båda avsedda för medelstora gräsmattor (1.000 respektive 1500 kvadratmeter). Man lanserar även ett tillbehör till fjolårets modeller Automower 320 och 330X kallat Automower Connect som gör att man kan kontrollera sin robotgräsklippare över internet via mobilen.

Foto: Husqvarna

Hårdvaran för Automower Connect består av en GPRS-modul som man får köpa till för c:a 1.800 kronor. Därefter laddar man ner Automower Connect-appen (för iOS och Android) varifrån man kan få upp hela robotgräsklipparens meny i sin smartphone när man är på jobbet eller ute i sommarstugan. Man kan bland annat se status för robotgräsklipparen, starta och stoppa den eller be den åka tillbaka till laddningsdockan, förutsatt att man har internetåtkomst i sin mobil där man befinner sig.

Precis som hos nya Bosch Indego Connect kommunicerar Automower Connect via GSM-nätet, men man verkar i detta fall själv få stå för datakostnaden. Husqvarna hävdar dock att runt 25 MB/månad ska räcka, så det bör inte vara några större summor det handlar om.

En annan fördel med Automower Connect är att den fungerar som ett extra stöldskydd. Om ens Automower blir stulen får man ett larm om detta och kan även spåra den via appen. Tilläggas kan att Automower 330X har inbyggd GPS som standard, vilket Automower 320 saknar. Lanseringen av Automower Connect sker under våren.

Husqvarna Automower 310 och 315

Automower 310 och 315 är nya modeller för i år och är Husqvarnas mest kompakta fyrhjuliga robotgräsklippare. De är avsedda för medelstora trädgårdar på 1.000 respektive 1.500 m² och utrustade med senaste mjukvaran, elektroniken och mekaniken som innebär att de klarar av att ta sig upp för sluttningar med upp till 40 procents lutning samt kan ta sig igenom trånga passager i trädgården.

En nyhet är även att övre delen av karossen är löstagbar och därmed kan bytas ut om man vill ändra utseende på sin Automower. Tre olika färger – vitt, grått och orange – kommer erbjudas att köpa till och snäpps enkelt på. En gissning är dock att folk inte kommer nöja sig med dessa tre färger utan kommer lacka om sina robotgräsklippare i alla möjliga tänkbara färger och mönster för att få en mer personlig touch på roboten.

Specifikationsmässigt är det inga jättestora skillnader mellan Automower 310 och 315, utöver den större klippytan. Automower 310 saknar dock punktklippning och vädertimer. Båda modellerna har annars samma ljudnivå, dimensioner, vikt, laddnings-/klipptid, samt PIN-kod, installationslås, tidlås, lyftsensor och vältsensor. Husqvarnas rekommenderade pris på Automower 310 är 16.900 kronor och för Automower 315 ligger det på 19.900 kronor.

 

Specifikationer för Husqvarna Automower 315

Batterityp: Li-jon
Laddningstid: 60 min
Klipptid per laddning: 60 min
Effektförbrukning vid klippning: 25 W
Ljudnivå: 60 dB(A)

Max klippyta: 1.500 m² (1.000 m² för Automower 310)
Klipphöjd: 20 – 60 mm
Klippbredd: 22 cm
Max lutning: 40%
Dimensioner: 63 x 51 x 25 cm
Vikt: 9 kg