Bosch Indego Connect – en uppkopplad robotgräsklippare

Nya Bosch Indego Connect kan fjärrstyras över internet. Foto: Bosch

Inför 2015 års säsong lanserar Bosch en uppkopplad variant av sin robotgräsklippare Indego. Den nya modellen heter Indego Connect och kan fjärrstyras med mobilen från till exempel jobbet eller semesterorten.

2012 kom den första generationens Bosch Indego med sin unika navigationsteknik Logicut som gör att robotgräsklipparen kan klippa i parallella linjer eftersom den skapar en intern karta över gräsmattan och därmed kan hålla reda på var den befinner sig och var den redan har klippt. Även Indego Connect bygger på Logicut, vilket enligt Bosch innebär att gräset klipps minst 30 procent snabbare än vid traditionell klippning där robotgräsklipparen åker slumpmässigt kors och tvärs över gräsmattan.

Den stora nyheten för i år är dock att robotgräsklipparen går att fjärrstyra över internet via en app i mobilen eller surfplattan. Detta är möjligt eftersom Indego Connect är försedd med ett e-SIM-kort som via GSM-nätet har kontakt med en server hos Bosch. Robotgräsklipparen söker själv upp den mobilnätsoperatör som har bäst täckning där man bor (till och med utländska operatörer om man bor nära landsgränsen) och GSM-datatrafiken kostar inget för ägaren utan betalas av Bosch. Ett e-SIM-kort skiljer sig från ett vanligt SIM-kort genom att det är integrerat i kretskortet (det går alltså inte att plocka ur).

En smidig sak med detta är att Indego Connect automatiskt kan ladda ner och installera firmwareuppdateringar i bakgrunden, så robotgräsklipparen hela tiden hålls uppdaterad utan att man som användare behöver tänka på det. För den som hellre manuellt vill installera uppdateringarna kan detta ändras via mobilappen som kommer finnas till både iOS (6+), Android (4.1+) och Windows Phone (8+).

Via denna app kan man hantera sin Indego Connect över internet. Foto: Bosch

Denna app kommunicerar med en server hos Bosch som i sin tur kommunicerar med robotgräsklipparen via GSM-nätet. På så vis kan man fjärrstyra sin robotgräsklippare oavsett var man befinner sig, så länge man har internetuppkoppling i sin mobil. Via appen kan man bland annat:

 • Se hur mycket av gräsmattan som är klippt
 • Se robotens position på gräsmattan
 • Se hur lång tid roboten har klippt
 • Be roboten återvända hem till laddningsdockan
 • Starta eller pausa klippningen
 • Schemalägga klipptider
 • Få notiser om när man behöver åtgärda något med roboten
 • Deaktivera robotklipparen om den skulle bli stulen
 • Se beräknad livslängd på roboten

Man kan även kontakta support via appen och tack vare e-SIM-kortet i Indego Connect kan Bosch fjärravläsa data direkt från ens robotgräsklippare, till exempel hur länge den varit i drift, alla felmeddelanden och felkoder med mera.

Foto: Bosch

Bosch patenterade Logicut-teknik bygger på en kombination av sensorer (bland annat gyro, accelerometer och odometer) som gör att roboten klarar av att veta var på gräsmattan den befinner sig samt klippa i parallella linjer. GPS används dock inte av Indego, trots att det förekommer uppgifter om detta hos vissa återförsäljare, bland annat på grund av för dålig precision, bekräftar Bosch för Robotnyheter. Precis som hos tidigare modeller kommer Indego Connect ihåg var den slutade klippa om den måste ladda batteriet under en klippsession.

Första gången man startar sin Bosch Indego kör den ett varv längs den yttre begränsningsslingan, utan att klippa, för att på så vis skapa en karta över den yta som ska klippas. De två första klippsessionerna kompletteras sedan kartan då robotgräsklipparen lär sig var på gräsmattan det finns hinder. Under denna process är det viktigt att man inte stoppar eller lyfter upp roboten.

Nya modeller för i år är Indego 800, Indego 1000 Connect, Indego 1100 Connect samt Indego 1200 Connect. Samtliga modeller kommer gå att köpa i Sverge, men Indego 1000 Connect är den modell som kommer exponeras mest. Lanseringen i Sverige sker under mars 2015 och det av Bosch rekommenderade priset ligger på 13.995 kronor. Som namnet avslöjar har Indego 1000 Connect en maximal klippyta på 1.000 m², Indego 1100 Connect och Indego 1200 Connect en klippyta på 1.100 m² respektive 1.200 m². Nya Indego 800 är därmed den enklaste modellen och avsedd för gräsmattor upp till 800 m².

Specifikationer för Bosch Indego 1000 Connect

 • Batteri: 32,4 V/3,0 Ah Li-jon
 • Celler per kluster: 1,5 Ah, 3,6V, 18 (x1)
 • Snittklipptid: 50 min
 • Laddningstid: 50 min
 • Klippyta per laddning: 200 m² (+/- 20%)
 • Klippbredd: 26 cm
 • Max lutning: 35% (20°)
 • Max klippyta: 1.000 m²
 • Ljudnivå: 72 dB(A) / 75 dB(A) (uppmätt resp. garanterad)
 • Vikt: 11,1 kg

Tack till Anders Svedberg, Geelmuyden Kiese, för information och svar på frågor om Indego.

Bosch