Billiga robotarmen MeArm får en MeBrain

Tidigare i år dök den billiga open source-robotarmen MeArm upp. Nu får den en uppgradering samt en MeBrain som gör att den kan styras enkelt med två analoga spakar.

MeArm är en industrirobot i skrivbordsformat som lanserades tidigare i år av Ben Gray då han var frustrerad över den snarlika kickstartade robotarmen uArm. Tidigare har det dock krävts kunskaper om Arduino, Raspberry Pi eller liknande för att kunna styra roboten, men via den nu Kickstarterlanserade MeArm-kontrollern, även kallad MeBrain, hoppas man kunna göra MeArm attraktivare för en bredare målgrupp.

MeBrain är ett Arduinokompatibelt kretskort med två analoga styrspakar som används för att styra MeArm. Man ska även kunna spela in rörelser för att därefter låta roboten spela upp dem. MeBrain kopplas till MeArm samt till en strömkälla och på endast 25 timmar drog projektet in sitt finansieringsmål på 5.000 euro via Kickstarter. I skrivande stund, med en vecka kvar av insamlingen, har man fått in över det tredubbla beloppet.

Själva robotarmen MeArm får även den en uppdatering från version 0.4 till 1.0. Via Kickstarter kan man köpa antingen en uppgradering från den tidigare versionen av MeArm, en komplett MeArm v1.0, enbart MeBrain eller en kombination av de två sistnämnda. MeArm v1.0 har bland annat fått en stabilare bas och förbättrat gripdon.

  • 8 euro (knappt 80 kronor) – MeArm-uppgradering v0.4 till v1.0
  • 29 euro (knappt 280 kronor) – enbart MeBrain
  • 32 euro (drygt 300 kronor) – enbart MeArm v1.0
  • 59 euro (drygt 560 kronor) – MeArm v1.0 + MeBrain

Hela MeArm-projektet är open source, vilket innebär att det är fritt för vem som helst att göra modifieringar utan licenskostnader. MeArms stomme är utskuren ur ett akrylplastark i A4-storlek och har man tillgång till en 3D-skrivare kan man själv skriva ut delarna.

Kickstarter, MeArm Blog