15 julklappstips för robotfantasten

Nu är det bara en dryg vecka kvar till julafton och Robotnyheter har därför sammanställt en lista över julklappstips till den robotintresserade. Allt mindre och billigare sensorer har gjort att robotleksaker idag är vanligare och mer avancerade än någonsin tidigare.

Robotdammsugaren, som utsågs till årets julklapp 2012, tycks bli en populär julklapp även i år och det finns idag alltför många modeller för att kunna gå igenom alla i denna artikel. Robotnyheter kan dock konstatera att det numera finns allt från budgetvarianter för 399 kronor till mer avancerade modeller som ligger i prisintervallet 2.000 – 8.000 kronor. Flera av dagens mer avancerade robotdammsugare kan skapa interna kartor (vissa via laser, andra med kameror) över rummen för att hålla reda på var de redan har dammsugit, styras via mobilen och vissa även tömma sin dammbehållare automatiskt. Här kan en artikelsamling över alla robotdammsugare Robotnyheter skrivit om hittas.

Lego Mindstorms EV3

Lego har i flera decennier varit en populär julklapp och kombinerar man Lego med robotteknik så får man Lego Mindstorms. Den senaste utgåvan heter Lego Mindstorms EV3 och har fått förbättringar på i princip alla områden med snabbare processor, stöd för mobilappar, USB, microSD-kort med mera. Ett flertal olika sensorer finns till Lego Mindstorms EV3 såsom gyro, ljudsensor, energimätare temperatursensor och ultraljudssensor. Genom att kombinera dessa och programmera roboten via det enkla grafiska dra-och-släpp-gränssnittet kan man skapa en otroligt stor variation av robotar.

Bland de byggexempel som följer med Lego Mindstorms EV3 finns till exempel robotormar som hugger när man sträcker fram handen, men det finns exempel på hobbybyggare som skapat robotar som löser Rubiks kub, enbart byggda med Legodelar. Lego Mindstorms passar både barn (10+) och vuxna som på ett enkelt sätt vill lära sig bygga egna robotar och programmera dem. Mer information finns på Lego Mindstorms webbsida eller genom att klicka på rubriken ovan (gäller samtliga julklappstips i denna artikel).


Romo – gör din iPhone till en robot

Dagens mobiltelefoner är i praktiken små kompakta datorer och dessutom späckade med avancerade sensorer såsom kameror, GPS, Wifi, Bluetooth, gyro med mera. Det gör dem utmärkta till att bygga robotar på. Detta insåg bland annat startupföretaget Romotive 2011 och lanserade då en kampanj på Kickstarer för sin mobilrobot Romo. Sedan dess har den uppdaterats och förfinats flera gånger. Romo är en mobil plattform med bandhjul i vilken man dockar sin iPhone. Därefter laddar man ner Romoappen som förvandlar ens iPhone till en robot som kan åka omkring. På skärmen visas Romos ansikte och man kan interagera med roboten, som lever sitt eget lilla liv, på olika sätt.

Bland annat kan den via kameran känna igen och följa ansikten eller objekt i vissa färger, så den till exempel kan jaga efter en röd boll på golvet. Det går även att använda Romo som en telenärvarorobot. Man styr den via en annan iOS-enhet, till exempel en iPad, och ser i den vad iPhone-kameran ser samtidigt som ens eget ansikte visas på iPhonen. Romo kan även följa en linje man tejpat med färgad tejp på golvet och mycket mer. Ett användarvänligt grafiskt gränssnitt gör att även barn kan programmera roboten direkt på iPhoneskärmen, men för den som vill åstadkomma mer avancerade saker finns även ett SDK att ladda ner.

Romo säljs numera även i Sverige och går att köpa hos Robotshopen för 990 kronor i skrivande stund. För att kunna använda Romo behöver man dock en iPhone 5, 5S, 5C eller en iPod Touch 5. Det fungerar alltså inte med Androidmobiler. En version för iPhone 6 verkar dock komma till Sverige under 2015. Det finns även en äldre version av Romo som fungerar med iPhone 4. Den säljs dock ej i Sverige så vitt Robotnyheter känner till, men går att köpa via Romotives webbsida för 129 dollar.

Pryltidningen M3 testade under hösten Romo och gav den betyget 8/10 samt utmärkelsen ”M3 rekommenderar”. Recensionen kan läsas här och de har även lagt upp en video där Kjell ”Kjelleman” Eriksson testar Romo.


Hexbug Aquabot – akvariefisken du slipper mata

Hexbug tillverkar en mängd olika robotdjur och ett av dessa är Aquabot som är en liten robotfisk. Den lilla batteridrivna fisken känner automatiskt av när den befinner sig i vatten och börjar då vifta på stjärtfenan. Den simmar både framåt, åt sidan, uppåt och nedåt och påminner en hel del om en riktig fisk.

Efter ett tag somnar den för att spara på batterierna men väcks genom att man knackar på glaset till akvariet. Den har dessutom en inbyggd lysdiod som gör att den lyser tjusigt i mörkret.

Aquabot säljs i Sverige av bland annat Toys R Us och BR Leksaker och kostar 100 kronor per fisk (finns flera olika modeller) eller 200 kronor inklusive akvarium.


Hexbug Battle Spider


En annan robotleksak från Hexbug är Battle Spider. Det är en fjärrstyrd robotspindel som även är försedd med små IR-kanoner med vilka man kan skjuta på andra Battle Spiders. Tanken är nämligen att man ska tävla mot en kompis som också har en Battle Spider.

Varje gång en Battle Spider träffas av de osynliga IR-strålarna paralyseras roboten i en sekund och efter tio träffar ”dör” den. Den inaktiveras då helt och kan inte röra sig förrän man återställt den via en knapp på själva roboten. Själva kanontornet kan roteras 360 grader, så roboten behöver inte stå vänd åt det håll den ska skjuta. Ljus- och ljudeffekter gör också sitt för att förhöja upplevelsen.

Dessvärre verkar inte Hexbug Battle Spider säljas i Sverige, men går att köpa via Hexbugs hemsida för 36,49 euro (cirka 350 kronor).


Parrot Minidrones

Parrot, som tidigare mest var kända för sin AR.Drone, har i år släppt flera nya produkter, bland annat Parrot Minidrones som består av den lilla quadrokoptern Rolling Spider samt den markgående och hoppande Jumping Sumo.

Om vi börjar med Rolling Spider så är det i praktiken en nedbantad version av Parrots AR.Drone som endast väger 55 gram. Man kan även montera på två stora plasthjul på sidorna som utöver att fungera som krockskydd gör att den kan rulla både på marken, uppför väggar och i taket. Den styrs via mobilen eller surfplattan och har en kamera på undersidan som gör att man kan filma eller ta flygfoton med den. Ett enkelt tryck i appen gör att den lyfter från marken och släpper man kontrollen mitt under flygning så störtar den inte utan parkerar i luften genom att hovra. Priset för Rolling Spider ligger strax under tusenlappen.

Jumping Sumo rullar istället omkring på marken och är även den försedd med en kamera som gör att man ser i mobilappen var roboten befinner sig när den rullar fram. Den har dock en unik egenskap i form av en fjädermekanism som gör att den kan hoppa upp till 80 centimeter upp i luften. Det innebär i praktiken att den kan hoppa upp på bord eller över höga hinder och sedan rulla vidare. Den kan även vända sig 90 eller 180 grader blixsnabbt genom att man sveper med fingret i appen. Jumping Sumo kostar i skrivande stund från 1.490 kronor.


Boomer

Boomer är en robotdinosaurie som balanserar på två hjul och har egenskaper som gör den till det kanske mest levande robotdjuret på marknaden. Boomer kan följa efter din hand, lära sig konster och ändra humör. Rycker du den till exempel i svansen för många gånger så blir ögonen röda och Boomer börjar ilsket jaga dig och hugga med käkarna. Det verkar tyvärr dock inte som Boomer går att köpa i Sverige (ännu).


Sphero 2.0

Robotbollen Sphero kom i version 2.0 förra året och är nu ännu snabbare. Man styr den gyroförsedda bollen med sin mobil eller surfplatta och kan göra små konster och hopp med den. Via appen kan man även spela spel eller rita med fingret hur den ska åka. Den är dessutom vattentät så man kan ta åka omkring med den i badkaret eller sjön. Det finns även räfflade överdrag att köpa till Sphero som gör den mer lämpad för terrängkörning.

Ollie

En spinoff på Sphero är Ollie som släpptes i höstas och har formen av en cylinder med ett hjul i varje ände. Fokus hos Ollie ligger mer på att köra snabbt, upp till 6 meter per sekund (22 km/h), och göra olika trick (till exempel en ollie). Priset är därför också lägre än för Sphero 2.0. Man kan även byta ”däck” på Ollie för att passa underlaget.


Wowwee MiP

Wowwee har i många år tillverkat robotleksaker och en av de senare är MiP. Det är en självbalanserande robot på två hjul och styrs som så många andra robotleksaker idag via en app i mobilen. Roboten kan bland annat styras med handrörelser, följa efter ens hand eller något annat objekt, dansa till musik och åka omkring autonomt. Det finns dessutom en del små spel man kan spela med roboten. Lägsta pris i skrivande stund har NetOnNet som säljer MiP för 799 kronor.


TankBot

Deskpets är en annan tillverkare av mobilstyrda robotleksaker och har släppt produkter som bland annat TankBot, CarBot, Skitterbot och Battletank. Åtminstone Tankbot går att få tag på i Sverige och kostar runt 250 kronor.

Tankbot är en liten pansarvagnsliknande farkost på larvfötter som styrs via mobilen men som även kan åka omkring autonomt och undvika hinder via sina IR-sensorer. Har man flera TankBots kan de skjuta på varandra.


Silverlit Blu-Bot

Silverlit är kanske mest kända för sina fjärrstyrda minihelikoptrar, men ligger även bakom denna programmerbara humanoida robot vid namn Blu-Bot. Man bör ha en mobil eller surfplatta för att få ut maximalt av den. Roboten är 24 centimeter hög och kan programmeras i 40 steg, dansa och undvika hinder via sin IR-sensor när den går omkring slumpmässigt. Roboten kan även sättas i ett vaktläge så den slår larm när någon kommer i närheten av den och via appen kan man även ändra ansiktsuttryck, spela musik eller prata genom roboten via röstförvrängare med mera. Blu-Bot säljs av bland annat Biltema för 449 kronor.


DiscoRobo

DiscoRobo från TOSY Robotics är en robot med fokus på musik. Den kan dansa i takt till musik och styras antingen via en app eller en vanlig tv-fjärrkontroll. Har man flera robotar kan de prata med varandra och det går även att chatta med roboten via appen. Roboten är även försedd med beröringssensorer så den reagerar om man kittlar den. DiscoRobo säljs i diverse leksaksbutiker och kostar från 349 kronor. Det finns även en dyrare modell med en medföljande scen i form av en MP3-spelare med inbyggda högtalare.


Furby Boom

För ett par år sedan gjorde robotmjukisdjuret Furby comeback i en modernare variant. Nu har ytterligare en ny variant kommit, kallad Furby Boom, som kan allt den första generationens Furby kan och mycket mer. Den har bland annat fem nya personligheter och dubbelt så många svar. Man kan prata med den, kittla den, dra den i svansen, vända upp och ner på den och mycket annat. Har man dessutom en mobil eller surfplatta finns väldigt mycket mer man kan göra via Furbyappen. Till exempel ge den ett namn, mata den, duscha den och spela spel med den. Furby Boom säljs bland annat av flera leksaksbutiker och kostar runt 600 kronor.