Toyota släpper självkörande Lexus 2017


Foto: Toyota

Toyota planerar att släppa en semi-autonom modell av sitt premiummärke Lexus under 2017. Tack vare Lexus ”Integrated Safety” kan bilen köra av sig själv på motorvägar.

Den nya tekniken, som integrerats diskret i bilen, kommer sannolikt först att lanseras med lyxmodellen Lexus LS, enligt källor till The Asahi Shimbun. Man använder sig bland annat av en egenutvecklad LIDAR kallad SPAD LIDAR (Single Photon Avalanche Diode Light Detection And Ranging) som utöver prestandaförbättringar innebär minskad storlek och kostnad. Framförallt slipper man en stor utstickande sensor uppe på bilens tak som annars är karaktäristiskt för många självkörande bilar.

Detta kombineras med fler sensorer som stereokameror och millimetervågsradar. Det nya semi-autonoma systemet, kallat Integrated Safety, gör att bilen kan köra på och av motorvägar autonomt, men även hålla sig i rätt fil, göra omkörningar samt hålla avstånd till framförvarande fordon på egen hand.

2017 ska de nya självkörande Lexusmodellerna finnas ute på marknaden. ”Vi utvecklar tekniken för att få bilarna på marknaden under de kommande två till tre åren”, sa Toyotas Moritaka Yoshida den 26 november.

Toyotas egenutvecklade SPAD LIDAR. Foto: Toyota

Toyota kommer även installera automatiska bromssystem i så gott som samtliga modeller som säljs i Japan, USA och Europa, uppger The Asahi Shimbun. Detta för att att förhindra kollisioner med fotgängare och andra bilar. Nu i december kommer Toyota påbörja provkörningar med de semi-autonoma bilarna, huvudsakligen på Tomei Expressway som är en stor motorväg mellan Tokyo och Nagoya.

Foto: Toyota

Toyota, The Asahi Shimbun, Ny Teknik

Det här inlägget postades i Autonoma fordon och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.