LTF 800 – en mobil förpackningsanläggning

Foto: RM Group
Brittiska RM Group har utvecklat en mobil anläggning för säckfyllning som även inkluderar en robot som palleterar säckarna. En komplett förpackningsanläggning på hjul med andra ord.

Att ha en mobil förpackningsanläggning som kan köras ut direkt till exempel till grustag eller hamnområden sparar såväl tid som pengar och bränsle. LTF 800, som den mobila anläggningen heter, består av en 13,5 meter lång trailer med en höjd på knappt sex meter som rymmer både utrustning för säckfyllning samt en ABB-robot som lyfter säckarna från rullbandet till lastpall.

Den produkt som ska fyllas i säckar hälls ner i en öppning i trailerns tak. Därefter fylls det i säckar som sedan försluts och skickas vidare på ett rullband till den väntande ABB-roboten som palleterar säckarna. När en pall är full rullas den ut ur trailern via rullbanor och kan plockas upp av gaffeltruck eller liknande. Anläggningen, som är lämplig för till exempel cement, salt, gödningsmedel, djurfoder, grus, träpellets och kol, klarar av att fylla upp till 1.500 säckar i timmen och tiokilossäckar kan även förses med stansat handtag.

Roboten som används för palletering är en 6-axlig ABB IRB 6640, men i en nyare video från PPMA Show 2014 (Processing Packaging & Machinery Association) i Birmingham, som kan ses ovan, används en 4-axlig IRB 460 palleteringsrobot från ABB. RM Group fick under PPMA Group Industry Awards i år även utmärkelsen ”Highly commended” i kategorin ”Most innovative automation system of the year”. Företaget har idag kunder i Storbritannien, Irland, Frankrike och även Sverige som använder sig av LTF 800.

RM Group