15.000 transportrobotar hjälper Amazon i julruschen

Foto: Business Wire

Drygt 15.000 små transportrobotar som kommer med lagerhyllorna till personalen, istället för tvärtom, ska avlasta näthandelsjätten Amazon under årets julhandel.

Under Black Friday slogs rekord för e-handeln i USA och den efterföljande måndagen, kallad ”Cyber Monday” (idag), är en av de dagar då folk e-shoppar som mest. På senare tid har fenomenet även börjat sprida sig i Sverige och enligt en Sifoundersökning beställd av Postnord ser årets e-julhandel ut att slå alla tidigare rekord.

Som Robotnyheter skrivit om tidigare köpte Amazon upp Kiva Systems i början av 2012 för 775 miljoner dollar. Drygt två år senare har Amazon totalt över 15.000 Kivarobotar runt om i sina lager- och distributionslokaler i USA. De små robotarna kommer åkande med lagerhyllorna till de anställda så de bara behöver plocka av produkterna. Därefter kommer nästa robot med nästa produkt som ska plockas i ordern. Tidigare fick personalen springa fram och tillbaka mellan olika lagerhyllor, vilket tog mycket längre tid.

Varje robot kan lyfta upp till 340 kilo och har en hastighet på cirka 5-6 km/h. De stannar om något kommer i vägen och via en sofistikerad mjukvara har de ett eget trafiksystem som gör att de inte ska krocka med varandra, kan hitta rätt hylla och till och med ta genvägar under hyllor när möjlighet finns. Via ett slags QR-koder i golvet kan robotarna lokalisera sig.

Hos Amazon kommer lagerhyllorna till personalen istället för tvärtom. Foto: Business Wire

Transportrobotarna har ökat produktiviteten med 20 procent hos Amazon och det tar numera endast 15 minuter, istället för en och en halv timma, att färdigställa vissa ordrar, berättar CNET. Tack vare den lilla golvyta som varje robot tar upp kan lagren dessutom fyllas med 50 procent fler hyllor på samma yta. Man har även en mer traditionell robot, kallad Robo-Stow, som kan lyfta hela lastpallar. Det är en Fanuc M-2000iA/900L som även är känd som världens starkaste 6-axliga industrirobot.

Amazon

SE ÄVEN:

Det här inlägget postades i Industrirobotar, Transportrobotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.