Blu-Bot – programmerbar leksaksrobot från Silverlit

Blu-Bot heter en ny leksaksrobot från Silverlit som kostar under 500 kronor men ändå har en del avancerade funktioner.

Den humanoida leksaksroboten är 24 centimeter hög, går på två ben och har ett ansikte som består av en animerad LED-display. Vid uppstart går Blu-Bot omkring slumpmässigt men på baksidan finns ett antal knappar med vilka man bland annat kan programmera dess rörelser.

Grundinställningen är ett programmeringsläge som gör att du med knapparna på baksidan kan programmera hur roboten ska röra sig. Man kan få roboten att röra sig framåt, bakåt, framåt vänster, framåt höger, snabbt bakåt och att nicka eller vrida på huvudet. När man är klar trycker man på ”GO”-knappen så utför roboten rörelserna i tur och ordning.

Det andra läget är ett dansläge som gör att roboten kan dansa tre olika danser som man väljer med knapparna på baksidan. Det finns även ett vaktläge som gör att roboten via en IR-sensor på framsidan kan känna av rörelser, från till exempel en människa som går förbi, på upp till en meters avstånd och då spela upp ett larmljud samt röra på sig.

Programmeringsgränssnittet i Blu-Bot-appen (Android).

IR-sensorn används även av Blu-Bot för att känna av hinder när den går omkring och den väjer då automatiskt för dessa. Har man två robotar kan de dessutom kommunicera med varandra och skicka ett litet hälsningsmeddelande om de möts.

För att kunna utnyttja alla funktioner hos Blu-Bot bör man dock ha en smartphone eller surfplatta. Till roboten hör nämligen en gratis app som gör att man via Bluetooth kan programmera den och använda andra funktioner som annars ej är åtkomliga. Appen är gratis att ladda ner och finns för iOS och Android.

Via appen kan man programmera Blu-Bot i upp till 40 steg och även ändra ansiktsuttryck samt spela in egna röstmeddelanden som roboten sedan spelar upp. Man kan även styra roboten med gester genom att svepa med fingret på pekskärmen. I appen finns även fler ljudeffekter för dansläget samt ett röstförvrängarläge där man kan spara upp till tre röstmeddelanden.

Appen har sedan lansering uppdaterats med nya funktioner och man kan bland annat strömma musik från sin mobil till roboten via Bluetooth så musiken spelas upp i robotens högtalare. Man kan även strömma sin egen röst via röstförvrängaren och använda roboten som en slags fjärrmikrofon med ”Voice Detection”-funktionen.

Blu-Bot har ett inbyggt litiumpolymerbatteri som laddas upp via en USB-kabel. En uppladdning tar 60-80 minuter och roboten har därefter en drifttid på cirka 60 minuter. I Sverige säljs Blu-Bot av bland annat Biltema för 449 kronor.

Uppdatering 2015: R/C 101 har testat Blu-Bot.

Silverlit