Veckans videor: Kometlandare och Karate Kid

Robotlandaren Philae landade på kometen 67P/C-G i onsdags. Foto: ESA/ATG medialab + ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR

Denna vecka blandas det friskt mellan kometer, bollsporter, avfallssortering, svärdsfäktning och annat som involverar robotar på ett eller annat sätt.

Det har varit mycket i media om roboten Philae som landade på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko i onsdags efter att ha avfyrats från den europeiska rymdorganisationen ESA:s rymdsond Rosetta. Det är en historisk händelse eftersom det är första gången en rymdfarkost landat på en komet, detta efter tio års resa. Kometen befinner sig 510 miljoner kilometer från jorden och syftet med hela uppdraget är att bättre förstå hur solsystemet bildades för fyra och en halv miljarder år sedan.

Philae har ett dussintal instrument ombord, däribland en borr, som ska användas för att analysera kometen och sedan skicka data tillbaka till jorden. Trots att roboten landade i skugga, så solcellspanelerna inte kunde ladda upp batterierna som tänkt, lyckades den under natten till lördagen skicka hem data från bland annat en borrning innan batterierna (som beräknats räcka i 64 timmar) var helt urladdade.

ESA har släppt ett antal videoklipp från uppdraget och i den första videon ser vi en uppsnabbad animation som visar hur landningen på kometen var tänkt att gå till. I det andra videoklippet visas en sammanfattning av Rosettauppdraget från torsdagen.


Finska ZenRobotics har visat upp sin nästa generation av sitt robotiserade avfallssorteringssystem. Den nya generationens ZenRobotics Recycler bygger på traversrobotar som har en räckvidd på två meter över det löpande bandet och kan sortera stora objekt på upp till 20 kilo.


I denna video, som snart setts en halv miljon gånger, fäktas två ABB-robotar med varsitt japanskt katanasvärd och får visa prov på den oerhörda precision som industrirobotar besitter.


IMHC Robotics har släppt ännu en video på sin Atlasrobot som denna gång gör den klassiska ”tranan” från filmen Karate Kid – dock utan den avslutande sparken. Däremot balanserar den 150 kilo tunga och närmare två meter höga roboten ståendes på ett ben ovanpå tre cementblock, vilket är imponerande.


En annan DRC-robot är THOR som utvecklas vid Virginia Techs TREC Lab (Terrestrial Robotics Engineering & Controls). I det första klippet ser vi THOR gå framåt samtidigt som olika typer av ojämnheter skjuts under fötterna på roboten. I det andra klippet demonstreras balansen genom att THOR bland annat står på ett ben samtidigt som en av robotutvecklarna knuffar på roboten med en stav.


Comau Robotics har släppt en video där man tagit hjälp av det italienska NBA-proffset Marco Belinelli för att göra lite PR för sin robotmodell Racer. Den 6-axliga industriroboten har försetts med ett specialdesignat gripdon som med hjälp av en vakuumsugkopp kan greppa en basketboll och kasta den i korgen gång efter gång. I det andra klippet får vi ta del av en del av arbetet bakom filmen med roboten.


Mer på temat robotar och bollsporter blir det i denna video från Ishikawa Watanabe Laboratory i Japan där man verkar drömma om att skapa en basebollspelande robot. Man har redan byggstenarna i form av robotar som kan ta lyra, kasta bollar, slå dem med slagträ och springa. Det svåra är bara att lyckas sätta ihop alla dessa delar i en och samma robot.

Ishikawa Watanabe Lab via IEEE Spectrum


Den humanoida roboten iCub på IIT (Italian Institute of Technology) har också fått förbättrat balanssinne, vilket demonstreras i denna video.


Det verkar komma många biofilmer om robotar under 2015. I förra Veckans videor såg vi två trailrar och denna vecka blir det ännu en. Filmen heter Robot Overlords och har biopremiär den 19 mars 2015. Temat känner vi igen från förr – onda robotar som vill ta över jorden och utplåna mänskligheten.


MegaBots heter ett ambitiöst Kickstarterprojekt som går ut på att skapa en ny slags sportliga bestående av drygt 4,5 meter höga robotar som slåss mot varandra. Inuti robotarna sitter själva piloten och man kan därifrån avfyra färgfyllda projektiler på motståndarrobotarna. Allt eftersom en robot blir träffad tar den mer och mer skada med skyddsplåtar som flyger av och roboten kan börja halta, få problem med att avfyra sina vapen med mera.

Den som stödjer projektet med 999.999 dollar kan till och med få sin egen jätterobot tillverkad. Det verkar dock gå trögt med insamlingen av pengarna, trots att man fått draghjälp av Autodesks vd Carl Bass, för med elva dagar kvar har bara drygt 50.000 dollar trillat in av de 1,8 miljoner dollar som satts upp som mål. Kanske är Kickstarter inte rätt forum för att finansiera MegaBots.

Tipstack till Johan!

https://www.youtube.com/watch?v=0k2cN_OfJ1g


Avslutningsvis en video som visar några tidiga prototyper av familjeroboten Jibo, innan den fick sin nuvarande form, samt en färskare video som visar hur Jibo kan ta kort på dig, visa resultatet och radera det om du ber honom göra det. Jibokampanjen på Indiegogo, som avslutades den 14 september, blev en stor succé då man lyckades samla ihop hela 2.288.208 dollar av det uppsatta målet på 100.000 dollar. Över 4.800 förbeställningar kom in och nu kommer snart de första Jiborobotarna att skeppas iväg.