DJI Inspire 1 – transformerande drönare med 4K-kamera

Förra veckan släppte DJI en teaservideo på sin nya drönare Inspire 1. Nu har den lanserats officiellt och beskrivs av DJI som världens första professionella flygande kamera som vem som helst kan flyga.

DJI har gjort sig kända för sina Phantom-drönare som är populära bland såväl hobbyflygare som brandmän och andra yrkesgrupper. Deras nyaste drönare heter Inspire 1 och har en 4K-kamera som stabiliseras av en en 3-axlig gimbal (Zenmuse X3) och kan filma i 360 grader med en upplösning på upp till 4K i 30 bildrutor per sekund (eller 1080p60). Kameran är dessutom modulär och därmed redo för framtida uppgraderingar.

Via DJI:s Lightbridge-teknik får man även en högupplöst (720p) videoström i realtid direkt i handkontrollen (via surfplatta/mobil) för att kunna se direkt vad kameran filmar. Inspire 1 ska kunna komma upp i hastigheter av närmare 80 km/h (22 m/s), flyga på 300 meters höjd samt ha en horisontell räckvidd på 700 meter.

Den maximala flygtiden är endast 18 minuter på ett fullt laddat batteri – ett problem som dock inte är unikt för DJI. Inspire 1 har integrerad batteriövervakning som visar hur lång uppskattad flygtid man har kvar och larmar när det börjar bli dags att landa.

DJI Inspire 1 T600 med tillhörande handkontroll. Foto: DJI

En annan intressant sak med Inspire 1 är dess rotorarmar som automatiskt fälls ner när drönaren närmar sig marken och då fungerar som landningsställ. När den lyfter från marken fälls de upp igen i en slags V-form, vilket gör att de inte hamnar i vägen för kameran. Inspire 1 kan flygas med antingen en eller två handkontroller. Fördelen med att ha två är att en person kan fokusera på att flyga drönaren medan den andra personen styr kameran och fokuserar på att få bra flygfoto.

Inspire 1 klarar även av att flyga inomhus utan GPS via ett visionbaserat positioneringssystem som DJI kallar Optical Flow. Tekniken bygger på en nedåtriktad kamera i kombination med ultraljudssensorer. Det gör att den bland annat kan hovra inomhus om man släpper kontrollerna och det är även dessa sensorer som känner av när det är dags att fälla upp/ner rotorarmarna. DJI har satsat på att göra drönaren så lättviktig som möjligt och totalt väger den strax under tre kilo inklusive batteriet.

Att lyfta med Inspire 1 är inte svårare än att trycka på en knapp och drönaren kan även återvända hem igen med ett knapptryck. Ifall piloten inte står kvar på samma ställe utan till exempel färdas i bil eller båt kan hempositionen ändå hållas uppdaterad, så länge det finns GPS-signal.

DJI har även lanserat ett nytt SDK för Android och iOS som öppnar upp helt nya användningsområden för deras drönare. DJI SDK Level 1 är öppet för vem som helst och ger tillgång till bland annat kameran, GPS- och telemetridata. Level 2 är tänkt för mer professionella användare och ger tillgång till samtliga funktioner. Utvecklingen sker då även i nära samarbete med DJI för att uppfylla säkerhetskrav med mera.

 

Priset på DJI Inspire 1 T600, som det fullständiga modellnamnet lyder, är 2.859 euro (26.500 kronor) inklusive en handkontroll och 3.299 euro (30.500 kronor) med två medföljande handkontroller. Fullständiga specifikationer kan ses här.

Uppdatering 17 november: Tested har tagit sig en närmare titt på Inspire 1, vilket kan ses i denna 16 minuter långa video.

DJI Inspire 1