Amazon Echo – en högtalare som kan svara på frågor

Foto: Amazon

Amazon har presenterat en slags högtalare med inbyggd röststyrning och digital assistent inte helt olik iPhones Siri eller Google Now i Androidmobiler.

Echo, som produkten heter, är formad som en svart stående 23,5 centimeter hög cylinder och består till större delen av ett par högtalare. Högst upp sitter sju mikrofoner i en cirkelformation och dessa används för att man ska kunna prata med enheten oavsett var i ett rum man befinner sig. Tack vare inbyggd brusreducering ska Echo kunna uppfatta vad man säger även när den spelar musik.

Tilltalsnamnet ”Alexa” gör att Echo lystrar till dina kommandon, men av demonstrationsfilmen att döma ska man kunna välja detta namn själv. Du kan till exempel be den spela upp en spellista på Spotify eller iTunes, läsa upp nyheter eller väder, skriva inköpslistor, använda den som alarm/timer eller ställa frågor som den via en molntjänst kan leta upp på Wikipedia och liknande sidor. Över tid kommer Echo även att uppdatera sig själv med ny funktionalitet.

Echo blir dessutom bättre med tiden allt eftersom den lär sig dina talmönster, vokabulär och personliga preferenser. Till skillnad från en mobiltelefon behöver man heller aldrig tänka på att ladda enheten eftersom den är ansluten till vägguttaget hela tiden. Kommunikationen sker trådlöst via wifi eller Bluetooth och det finns även en app för mobiltelefonen eller surfplattan varifrån man kan styra Echo även utanför hemmet.

På ovansidan av Echo sitter två knappar – en för att stänga av mikrofonen och en ”action button”. Volymen justeras genom att vrida på hela ringen i toppen. Echo kostar 199 dollar eller 99 dollar för medlemmar i Amazon Prime. I dagsläget krävs dock en inbjudan för att kunna köpa den.

Foto: Amazon

Amazon Echo

Det här inlägget postades i Artificiell intelligens och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.